Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament vyzval Rusko na stiahnutie vojakov z Ukrajiny

Ruský vojak na obrnenom transportéri sa presúva v konvoji vojenských vozidiel Foto: TASR/AP

Podľa EP je nevyhnutné, aby EÚ vystupovala voči Rusku jednotne a podporovala právo jednotnej Ukrajiny na slobodné určenie si svojej budúcnosti.

Štrasburg 13. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu prijali dnes uznesenie, v ktorom žiadajú Rusko, aby okamžite stiahlo svojich vojakov z územia Ukrajiny. Obsadenie Krymu v ňom označujú za akt agresie Ruska, ktorý je porušením medzinárodného práva, a referendum na Kryme o pripojení sa k Ruskej federácii považujú je protizákonné.

Kroky Ruska sú podľa poslancov jasným porušením Charty OSN, Helsinského záverečného aktu OBSE, Budapeštianskeho memoranda o bezpečnostných zárukách z roku 1994 a ďalších zmlúv, dohôd a záväzkov, a ohrozujú bezpečnosť EÚ.

Pripravované referendum o pripojení Krymu k subjektom Ruskej federácie, ktoré sa uskutoční 16. marca, je podľa poslancov EP nezákonné, ako aj rozhodnutie samozvaných orgánov Krymu vyhlásiť 11. marca tohto roku nezávislosť.  

Poslanci upozornili, že podľa ukrajinskej ústavy môže Autonómna republika Krym organizovať referendá iba o miestnych otázkach, nie o úprave medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny.

Text uznesenia odmieta Ruskom deklarovaný cieľ ochrany rusky hovoriaceho obyvateľstva na Kryme ako "úplne neodôvodnený", nakoľko nečelí prejavom diskriminácie. Poslanci odmietli aj ruskú propagandu, podľa ktorej je nový ukrajinský režim fašistický.

Zákonodarný zbor EÚ zároveň požiadal ukrajinskú vládu, aby chránila a dodržiavala práva národnostných menšín, vrátane rusky hovoriacich Ukrajincov.

Podľa EP je nevyhnutné, aby EÚ vystupovala voči Rusku jednotne a podporovala právo jednotnej Ukrajiny na slobodné určenie si svojej budúcnosti. V tomto smere poslanci privítali rozhodnutie Európskej rady o prerušení dvojstranných rozhovorov s Ruskom o partnerstve a o liberalizácii vízového režimu.

V prípade pripojenia Krymu k Ruskej federácii by EÚ mala rýchlo zaviesť embargo na vývoz zbraní a technológií dvojakého použitia, obmedziť vydávanie víz, pristúpiť k zmrazeniu účtov a prijať ďalšie opatrenia proti ruským spoločnostiam a ich dcérskym podnikom, a to najmä v energetickom odvetví a v súlade s právom EÚ.