Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európsky súd odsúdil Turecko za zadržiavanie starostu Bakirhana

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bakirhan, člen prokurdskej Strany mieru a demokracie (BDP), bol obvinený z členstva v zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok odsúdil Turecko za vyše dva roky trvajúce zadržiavanie opozičného starostu mesta Siirt Tuncera Bakirhana bez súdneho procesu. Ide o najnovšie zo série rozhodnutí proti Ankare za väznenie politických predstaviteľov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tribunál zo sídlom vo francúzskom Štrasburgu uviedol, že odstránenie Bakirhana, skúseného prokurdského aktivistu, z úradu starostu hneď po jeho zvolení v marci 2014 bolo "evidentne neprimerané" a porušením jeho slobody a práva na slobodné vyjadrovanie.

Bakirhan, člen prokurdskej Strany mieru a demokracie (BDP), bol obvinený z členstva v zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie od roku 1984 krvavé separatistické povstanie proti Turecku.

Za mrežami strávil dva roky a osem mesiacov bez toho, aby sa postavil pred súd, a v októbri 2019 dostal desať rokov väzenia. Bakirhan poslal na ESĽP svoju sťažnosť proti Turecku za dlhé zadržiavanie pred súdnym procesom.

"Zadržiavanie sťažovateľa, voleného zástupcu ľudu, na také dlhé obdobie pre jeho politické aktivity znamená zasahovanie, ktoré je evidentne neprimerané právnemu účelu," uviedol ESĽP.

Jeho uväznenie "nebolo v demokratickej spoločnosti potrebné", dodal súd bez vyjadrenia k jeho odsúdeniu a dĺžke väzenského trestu.

ESĽP nariadil Turecku, aby Bakirhanovi zaplatil odškodné vo výške 10.000 eur a 3000 eur za súdne trovy.

Turecký konzervatívny prezident Recep Tayyip Erdogan sa zaviazal, že skoncuje s povstalcami z PKK, ktorí majú základne v nehostinných horách na druhej strane hranice, v Iraku.

Turecký prezdient Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Jeho vláda rozpustila niekoľko opozičných strán s údajným napojením na PKK, ktorú pokladá za teroristickú organizáciu Ankara, ako aj Spojené štáty a Európska únia.

ESĽP, ktorý bol zriadený v roku 1959, sa zaoberá prípadmi údajného porušenia Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných hodnôt z roku 1950. Ankara ratifikovala tento dokument v roku 1954.

Súd vydal vlani 97 rozhodnutí týkajúcich sa Turecka – z nich 85 uvádzalo, že došlo najmenej k jednému porušeniu dohovoru o ľudských právach.