Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

ESĽP: Rusko svojim zákonom porušuje dohovor o ľudských právach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkrétne ide o zákon o "zahraničných agentoch", ktorý umožňuje Rusku zasiahnuť voči mimovládnym organizáciám, médiám a jednotlivcom označovaným za "zahraničných agentov".

Štrasburg 14. júna (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok vyhlásil, že zákon z roku 2012, ktorý umožňuje ruským úradom zasiahnuť voči mimovládnym organizáciám, médiám a jednotlivcom označovaným za "zahraničných agentov", je v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Rusko po marcovom vylúčení z Rady Európy (RE) po vojenskej invázii Moskvy na Ukrajinu prestane byť v septembri takzvanou "zmluvnou stranou" zmieneného dohovoru. To znamená, že jeho občania už nebudú môcť štrasburskému súdu podávať sťažnosti týkajúce sa porušenia ich ľudských práv zo strany ruskej vlády.

ESĽP sa zaoberal prípadom týkajúcim sa represívnych opatrení prijatých proti 73 mimovládnym organizáciám zameraným na občianske práva, životné prostredie či vzdelávanie, ktoré podali sťažnosti v rokoch 2013 až 2018.

Organizácie sa sťažovali na byrokratické požiadavky a náročné audity, ktoré museli podstúpiť po tom, čo boli ruskými úradmi označené za "zahraničných agentov", pretože dostávali finančné prostriedky zo zahraničia. Rovnako odsúdili aj obmedzenia vlastných verejných zhromaždení a iné aktivity, ako aj vysoké pokuty.

Tieto nariadenia považovali za porušovanie slobody prejavu a slobody zhromažďovania a združovania, chránené Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ako aj za diskrimináciu na základe ich politických názorov.

ESĽP zásah do práv sťažujúcich sa organizácií potvrdil a nariadil Rusku zaplatiť sťažovateľom celkovo 1,02 milióna eur ako náhradu škody, ako aj 119.000 eur za náklady a výdavky.