Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európsky súd: Taliansko musí zaplatiť odškodné tuniským utečencom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Taliansko porušilo zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania zakotvený v Európskom dohovore o ľudských právach, rozhodol súd.

Paríž 31. marca (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil vo štvrtok Taliansku zaplatiť odškodné štyrom tuniským utečencom, ktorých zachránili na mori, previezli na ostrov Lampedusa a potom naspäť deportovali do Tuniska. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Taliansko porušilo zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania zakotvený v Európskom dohovore o ľudských právach, taktiež právo na slobodu a bezpečnosť, ako aj zákaz hromadného vyhostenia cudzincov, rozhodol súd so sídlom v Štrasburgu.

Štvorica sťažovateľov vyplávala z Tuniska na provizórnom člne v októbri 2017. Na mori mali problémy a zachránila ich talianska loď, ktorá ich odviezla na Lampedusu.

"Umiestnili ich tam na desať dní, počas ktorých nemohli odísť a komunikovať s úradmi. Tamojšie podmienky boli neľudské a ponižujúce," dodal v rozsudku ESĽP.

Štyroch utečencov spolu s ďalšími 40 osobami odviezli neskôr na letisko, kde mali podpísať dokumenty, ktorým nerozumeli. Išlo o zamietnutie ich vstupu na územie krajiny vydané políciou.

Sťažovatelia uviedli, že ich potom letecky previezli do Palerma na Sicílii, odkiaľ ich násilne premiestnili do Tuniska. Taliansko musí každému z nich zaplatiť odškodné vo výške 8500 eur a 4000 eur ako náhradu ich výdavkov.