Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Eurovízia 2023 sa uskutoční v Glasgowe alebo v Liverpoole

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR / AP

Podľa organizátorov mali obe mestá "celkovo najsilnejšiu ponuku", pričom arény pre súťaž stoja na brehu rieky.

Londýn 25. septembra (TASR) - Britské mestá Glasgow alebo Liverpool budú hostiť budúcoročnú pesničkovú súťaž Eurovízie. Doterajší výber siedmich miest sa zúžil v nedeľu na dve a v tom úspešnejšom sa súťažiť na budúci rok v máji. TASR informuje podľa správy BBC.

Podľa organizátorov mali obe mestá "celkovo najsilnejšiu ponuku", pričom arény pre súťaž stoja na brehu rieky. Konečné rozhodnutie bude oznámené "v priebehu najbližších týždňov", dodala BBC.

Spojené kráľovstvo bolo vybrané ako hostiteľ súťaže po tom, ako organizátori rozhodli, že ju nemôže usporiadať tohtoročný víťaz - Ukrajina - pre prebiehajúcu vojnu s Ruskom. Britský spevák Sam Ryder obsadil v talianskom Turíne umiestnil na druhom mieste.

V ostro sledovanom výberovom procese prejavilo záujem o usporiadanie prehliadky 20 britských miest, z nich sa počet zúžil na sedem. Víťazné mesto priláka tisíce návštevníkov a pozornosť približne 160 miliónov televíznych divákov na celom svete.

Pesničková súťaž Eurovízie, všeobecne považovaná za gýčové kultúrne podujatie, sa koná od roku 1956. Jej najznámejším víťazom bola v roku 1974 švédska skupina ABBA, ktorá sa neskôr stala jednou z najúspešnejších formácií na svete.