Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eurovýbor: CoFoE má zohľadniť návrhy zamestnávateľov či spotrebiteľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf skupiny Európska rozmanitosť Séamus Boland skonštatoval, že konferencia je príležitosťou na dosiahnutie udržateľnej zmeny zameranej na ľudí.

Brusel 25. novembra (TASR) - Do prebiehajúcich diskusií Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) by sa mali dostať aj témy a návrhy, ktoré sú v záujme zamestnávateľov, zamestnancov, odborov, rôznych záujmových skupín a spotrebiteľov. Presadiť ich je cieľom zástupcov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV), poradného orgánu Európskej komisie.

Predsedníčka EHSV Christa Schwengová ešte pred oficiálnym začiatkom konferencie uviedla, že v rámci CoFoE by sa mal klásť osobitný dôraz na prínos a účasť tejto inštitúcie a organizovanej občianskej spoločnosti ako takej.

"Konferencia musí dosiahnuť konkrétny a merateľný pokrok a nepozostávať len z nezáväzných diskusií. Myšlienky vyjadrené počas podujatí konferencie by mali vyústiť do konkrétnych odporúčaní a opatrení v EÚ," upozornila. Podľa jej slov budúcnosť Európy potrebuje "pozitívne príbehy" a preto treba pripomínať, že Európa je skvelým miestom pre život a prosperitu.

EHSV má 18 predstaviteľov v 449-člennom plenárnom zhromaždení CoFoE. Inštitúcia má 329 členov zo všetkých členských štátov EÚ. Členovia, ktorých nominujú národné vlády a schvaľuje Rada EÚ, sú nezávislí a svoje povinnosti vykonávajú v záujme všetkých občanov EÚ. Počet za každú krajinu je úmerný počtu jej obyvateľov.

Členovia EHSV pracujú v troch skupinách – Zamestnávatelia, Pracujúci a Európska rozmanitosť, kam patria napríklad poľnohospodári, voľné profesie, či spotrebitelia. Vedúci predstavitelia všetkých troch skupín podporili uznesenie prijaté v súvislosti s CoFoE.

Predseda Skupiny zamestnávateľov Stefano Mallia sa vyslovil za to, aby sa konferencia zamerala na najnaliehavejšie potreby a očakávania európskych firiem, zamestnancov a občanov.

Predseda Skupiny pracujúcich Oliver Röpke vyjadril nádej, že konferencia môže "dať nový impulz" vízii Únie založenej na posilňovaní väzieb medzi ľuďmi v Európe.

Šéf skupiny Európska rozmanitosť Séamus Boland skonštatoval, že konferencia je príležitosťou na dosiahnutie udržateľnej zmeny zameranej na ľudí. "To, čo chceme, aby z konferencie vyplynulo, je skutočné uznanie zo strany európskych a národných orgánov, že občianska spoločnosť je neoddeliteľnou súčasťou hľadania riešení a zohráva kľúčovú úlohu pri budovaní dôvery, formovaní verejnej mienky a prinášaní pozitívnych zmien," uviedol.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)