Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Eurovýbory chcú mechanizmus podmienenosti eurofondov voči Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predsedovia uvedených troch výborov v reakcii na štvrtkový verdikt poľského Ústavného súdu vyhlásili, že týmto rozhodnutím sa Poľsko lúči s únijným právnym poriadkom.

Brusel 8. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) by mala po štvrtkovom rozhodnutí poľského Ústavného súdu, podľa ktorého niektoré články zmlúv s EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou, okamžite uplatniť voči tejto členskej krajine nový mechanizmus podmienenosti čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Zhodli sa na tom v piatok poslanci Európskeho parlamentu (EP) z troch pracovných výborov - pre kontrolu rozpočtu EÚ, pre spravodlivosť a pre občianske slobody - a z troch hlavných politických frakcií: ľudovcov, socialistov a liberálov.

Predsedovia uvedených troch výborov v reakcii na štvrtkový verdikt poľského Ústavného súdu vyhlásili, že týmto rozhodnutím sa Poľsko lúči s únijným právnym poriadkom.

"Ak európske právne akty už nebudú (Poľskom) akceptované, je otázne, či môže Poľsko naďalej profitovať z obrovského množstva finančných prostriedkov EÚ, ktoré v súčasnej dobe dostáva," uviedla nemecká poslankyňa Monika Hohlmeierová, šéfka Výboru EP pre kontrolu rozpočtu (CONT). Upozornila, že Poľsko je hlavným príjemcom kohéznych fondov EÚ a štvrtým najväčším príjemcom financií vyčlenených cez ozdravný plán po koronakríze.

Šéf Výboru EP pre právne záležitosti (JURI), španielsky poslanec Adrián Vázquez Lázara, do Varšavy odkázal, že EÚ je spoločenstvom hodnôt a zakladá si na pevných právnych a ústavných zásadách. Rozsudok poľského Ústavného súdu označil za narušenie týchto zásad a tiež jedného z pilierov európskeho projektu - nadradenosti práva EÚ.

"Vážnosť situácie si vyžaduje rýchle kroky zo strany inštitúcií EÚ a je teraz naliehavejšie než kedykoľvek predtým aktivovať nariadenie o podmienenosti. Dosť bolo gest, je čas na činy," uviedol poslanec.

Predseda Výboru EP pre občianske slobody (LIBE) Juan Fernando López Aguilar, ktorý je aj stály spravodajcom europarlamentu pre Poľsko, vyhlásil, že rozhodnutie poľského Ústavného súdu porušuje zásady spoločnej európskej legislatívy.

"Žiadame, aby Európska komisia s okamžitou účinnosťou implementovala mechanizmus podmienenosti právneho štátu a spustila konanie o porušení práva pred Súdnym dvorom EÚ za porušenie zmlúv a spochybnenie prednosti práva EÚ zo strany Poľska," povedal španielsky europoslanec.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)