Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V súdnom procese so Slovenkou Evou V. môže dôjsť k obratu

Na snímke vpravo Eva Rezešová, matka obvinenej Slovenky Evy V. (vľavo) sedí v súdnej sieni počas súdneho procesu v budove Súdu pre okolie Budapešti 29. augusta 2013. Vľavo Péter Novák, právnik Evy V. Foto: TASR/MTI

Konštatujú to maďarské médiá.

Budapešť 26. septembra (TASR) - V súdnom procese so Slovenkou Evou V., obvinenou zo spôsobenia vlaňajšej dopravnej nehody na maďarskej diaľnici s následkom smrti štyroch ľudí, môže dôjsť k obratu, konštatovala dnes maďarská komerčná televízia ATV.

V reakcii na stredajšie pojednávanie na Súde pre okolie Budapešti televízia zdôraznila, že obhajca obvinenej požiadal v poslednej chvíli o nový znalecký posudok, ktorý by mal vykonať prominentný expert, bývalý predseda Komory súdnych znalcov Gábor Meleg. Ten vyhlásil, že je možné, že Slovenka za haváriu vinu nenesie.

Podľa Evy V. začal automobil obetí náhlym manévrom predbiehať nákladné vozidlo, a preto došlo k nehode. Doterajšie expertízy to odmietali. Meleg vypočítal, že ak vodič Fiata Punto pri zmene jazdného pruhu trocha rýchlejšie otočil volantom - ako predpokladali znalci -, tak Slovenka mala menej času na reakciu a nehode nemohla zabrániť, ani keby bola bývala išla povolenou rýchlosťou 130 km/h.

Na snímke vrak vozidla, ktoré zhorelo po kolízii s autom so slovenským evidenčným číslom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012.
Foto: TASR/MTI


Experti budú preverovať aj skutočnosť, či Slovenku nemohli pred nehodou oslepiť protiidúce vozidlá, čo mohlo tiež ovplyvniť jej reakčnú schopnosť.

Viaceré médiá podčiarkli, že verdikt kvôli novej expertíze bude meškať - očakáva sa až koncom novembra.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság bude súd opäť rozhodovať aj o možnosti domácej väzby obvinenej. Jej matka kúpila v 13. budapeštianskom obvode byt, v ktorom sa v dňoch súdneho pojednávania zdržiava.

Slovenka je obvinená zo spôsobenia dopravnej nehody, ku ktorej došlo vlani 21. augusta. Na diaľnici M3 pri nej zahynuli vo vozidle značky Fiat Punto traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

prevrátené auto so slovenským evidenčným číslom po kolízii s druhým autom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012.
Foto: TASR/MTI


Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.