Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

S. Džabrí obvinil saudskoarabského korunného princa z prípravy vraždy

Na archívnej snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Džabrí sa domnieva, že ho chceli zavraždiť, pretože je spolupracovníkom bývalého nástupníka na trón Muhammada bin Nájifa, ktorého súčasný korunný princ nahradil v tejto úlohe v roku 2017.

Rijád/Washington 7. augusta (TASR) - Bývalý vysokopostavený príslušník saudskoarabskej tajnej služby Saad Džabrí obvinil korunného princa Muhammada bin Salmána z príprav jeho vraždy. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Džabrí, ktorý momentálne žije v exile v Kanade, podal žalobu na saudskoarabského princa a ďalších 23 osôb vo štvrtok na súde vo Washingtone.

Podľa bývalého agenta malo jeho vraždu vykonať špeciálne komando podobným spôsobom, ako dva týždne predtým v októbri 2018 - údajne tiež na príkaz princa bin Salmána - zabilo v tureckom Istanbule saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

"Aby naplnil svoje vražedné chúťky, obžalovaný bin Salmán osobne zorganizoval vraždu Dr. Saada v štádiu pokusu," píše sa v obžalobe s tým, že korunný princ od svojich plánov dosiaľ neupustil.

Džabrí sa domnieva, že ho chceli zavraždiť, pretože je blízkym spolupracovníkom bývalého nástupníka na trón Muhammada bin Nájifa, ktorého súčasný korunný princ nahradil v tejto úlohe v roku 2017 a nariadil mu domáce väzenie. Ako dôvod taktiež uvádza, že má dôverné informácie o činnosti bin Salmána, ktoré by mohli naštrbiť blízke vzťahy medzi Rijádom a Washingtonom.

Moslimskí duchovní podľa jeho tvrdení naňho uvalili fatvu, teda rozkaz na zabitie. Za "vážne emocionálne vypätie" a spôsobené zdravotné komplikácie, ako napríklad úzkosti alebo vysoký krvný tlak, žiada odškodnenie v neznámej výške.