Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Exilová opozícia zverejnila chartu demokratického Iránu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyhlásenie podpísali britsko-iránska aktivistka a herečka Nazanin Boniadiová, kanadsko-iránsky aktivista Hamed Esmaeilion a iránska laureátka Nobelovej ceny Šírín Ebádíová, žijúca v britskom exile.

Washington/Paríž 10. marca (TASR) — Poprední predstavitelia iránskej exilovej opozície zverejnili v piatok chartu vyzývajúcu na vznik demokratického Iránu. Vyhlásenie bolo vydané takmer šesť mesiacov po tom, ako v Iráne vypukli masové protesty vyvolané smrťou mladej ženy vo väzbe mravnostnej polície, informuje agentúra DPA.

Signatári "Charty solidarity a aliancie za slobodu" vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo väčší tlak na iránsky islamský režim. Apelovali tiež na demokratické štáty sveta, aby vypovedali iránskych veľvyslancov.

Vyhlásenie podpísali britsko-iránska aktivistka a herečka Nazanin Boniadiová, kanadsko-iránsky aktivista Hamed Esmaeilion a iránska laureátka Nobelovej ceny Šírín Ebádíová, žijúca v britskom exile.

Medzi signatármi charty sú aj syn bývalého iránskeho šacha Rezá Páhláví, americko-iránska novinárka Masíh Alínežádová a iránsko-kurdský politik Abdulla Mohtadí.

Tieto osobnosti iránskeho exilu spoločne deklarovali, že sa budú usilovať o zvrhnutie iránskeho teokratického režimu a o demokratické zmeny v Iráne.

Iránom otriasajú protesty od 16. septembra, keď vo väzbe zomrela 22-ročná etnická Kurdka, ktorú zatkli za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien v tejto krajine. Za údajnú účasť na protestnom hnutí úrady zatkli tisíce ľudí a štyroch ľudí obesili. Podľa iránskych aktivistov pri násilnom potlačovaní protestov zomreli stovky ľudí.

Takmer pol roka trvajúce protesty vyvolali v Iráne najväčšiu krízu za posledné desaťročia. Západné krajiny uvalili na režim v Teheráne za represie voči demonštrantom sériu sankcií.