Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Exilovej ruskej TV Dožď odobrali v Lotyšsku vysielaciu licenciu

Ilustračná snímka Foto: SES

TV Dožď bola v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Riga 6., decembra (TASR) - Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada, oznámili v utorok britská stanica BBC a agentúra AFP.

Šéf rady pre elektornické masmédiá (NEPLP) Ivars Abolinš dodal, že TV Dožď "prestane vysielať 8. decembra", informuje TASR.

Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter Abolinš spresnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu "ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku" Lotyšska.

Vysvetlil, že po posúdení všetkých porušení, ktorých sa televízia vo svojom vysielaní dopustila, NEPLP nadobudla presvedčenie, že vedenie TV Dožď "nerozumie a nie je si vedomé významu a závažnosti porušení, a preto nemôže pôsobiť na území Lotyšska."

"Lotyšské zákony musí rešpektovať každý," zdôraznil.

Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Stanica Dožď obnovila svoje vysielanie 18. júla zo štúdií v Rige.

V decembri však lotyšské úrady vzniesli voči TV Dožď niekoľko výhrad: uložili jej napr. pokutu 10.000 eur za mapu s Krymom ako súčasťou Ruska, ako aj za používanie slovného spojenia "naša armáda“ vo vzťahu k ruským ozbrojeným silám.

Ďalšie výhrady sa objavili po tom, ako moderátor Alexej Korosteľov 1. decembra v live vysielaní pripomenul, že televízia zhromažďuje informácie o chode mobilizácie, pričom dodal, že vďaka tomu "sme dokázali pomôcť mnohým ruským vojakom" - napr. vybavením na front.

Korosteľov sa neskôr obhajoval tým, že sa preriekol. Jeho nadriadená však následne uznala, že u divákov televízie mohli jeho slová vyvolať dojem, že televízia sa zaoberá posielaním vybavenia pre príslušníkov ruskej armády na Ukrajine, "čo nie je pravda".

Šéfredaktor TV Dožď Tichon Dziadko sa neskôr za výrok moderátora tiež ospravedlnil, lebo môže divákov zavádzať.

Zdôraznil súčasne, že jeho stanica sa "nijako neangažuje v poskytovaní pomoci ruskej armáde". Televízia podľa neho naopak zhromažďuje informácie o ruských vojnových zločinoch páchaných na Ukrajine i o prechmatoch pri mobilizácii.

Televízia s Korosteľovom ukončila spoluprácu. Neskôr na znak solidarity s ním z televízie odišli ďalší dvaja moderátori.

Lotyšská štátna bezpečnostná služba začala po kauze s Korosteľovom tento televízny kanál preverovať.

Uviedla pri tom, že akákoľvek podpora Ruska ako agresora v konflikte s Ukrajinou je neprijateľná. Upozornila, že za zbierky alebo prevod finančných prostriedkov alebo iného majetku hrozí v tomto prípade trestná zodpovednosť.

"Štátna bezpečnostná služba opakovane varovala, že presun aktivít takzvaných ruských nezávislých médií do Lotyšska je spojený s rôznymi rizikami," dodala vtedy táto lotyšská agentúra vo vyhlásení.