Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Exit poll: Tuniskí voliči schválili zmeny ústavy

Účastníčka referenda v Tunisku hádže svoj hlasovací lístok do urny, 25. júla 2022. Foto: TASR/AP

Referendum sa konalo presne rok po tom, ako prezident Saíd pozastavil činnosť tuniského parlamentu a odvolal vládu.

Tunis 26. júla (TASR) - Obyvatelia Tuniska v pondelňajšom referende veľkou väčšinou hlasov schválili zmeny ústavy, ktoré navrhol prezident Kaís Saíd. Vyplýva to z tzv. exit pollu inštitútu Sigma Conseil, zverejnenom po uzatvorení volebných miestností. TASR správu prevzala v noci na utorok z agentúry AFP.

Z výsledkov prieskumu medzi voličmi vychádzajúcimi z hlasovacích miestností vyplynulo, že navrhované zmeny ústavy udeľujúce väčšie právomoci prezidentovi podporilo 92 až 93 percent voličov. Hlasy odovzdalo najmenej 27,5 percenta z 9,3 milióna oprávnených voličov, uviedla tuniská volebná komisia ISIE.

Referendum sa konalo presne rok po tom, ako prezident Saíd pozastavil činnosť tuniského parlamentu a odvolal vládu. Kritici tento jeho krok označili za štátny prevrat, ale občania, ktorí boli nepokojní s vládou politických elít a rokmi ekonomickej stagnácie, tento krok privítali. Odvtedy si Saíd udelil právomoc vládnuť dekrétmi a prepustil desiatky sudcov, čo vyvolalo sériu protestov.

Volebná účasť bola vyššia, ako mnohí pozorovatelia očakávali, čo podľa AFP ukazuje, že Saíd sa aj naďalej v krajine teší popularite.

Volebné miestnosti sa uzavreli o 23.00 h SELČ, pričom prvé oficiálne výsledky by mali byť známe v utorok popoludní.

Nová ústava dáva úradu prezidenta všetky výkonné právomoci, odstraňuje kľúčové kontrolné mechanizmy a výrazne obmedzuje moc tuniského súdnictva a parlamentu.

Kritici varujú, že Saídova politická iniciatíva otvára cestu k novej autokracii v Tunisku, ktoré v roku 2011 povstala proti bývalému autokratickému prezidentovi Zínovi Ábidínovi bin Alímu a spustilo prodemokratické protesty tzv. arabskej jari.