Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarský exminister Trócsányi musí rátať v Bruseli s odporom

László Trócsányi, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Podľa informácií rakúskeho denníka Die Presse ho totiž v Bruseli vnímajú ako ministra, ktorý sa zúčastnil na kritizovanej reforme justície.

Budapešť 1. augusta (TASR) - Bývalý maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi bude ako kandidát vlády Viktora Orbána na člena Európskej komisie (EK) musieť rátať so silným odporom. Podľa informácií rakúskeho denníka Die Presse ho totiž v Bruseli vnímajú ako ministra, ktorý sa zúčastnil na kritizovanej reforme justície.

Ľavicový maďarský denník Népszava v tejto súvislosti vo štvrtok poznamenal, že aj reforma súdnictva zohrala vážnu úlohu v tom, že voči Maďarsku sa začalo právne konanie pre stav právneho štátu.

O zriadení správnych súdov rozhodol parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP ešte vlani.

Podľa Népszavy v novom systéme mnohí kritizovali skutočnosť, že do vymenovania sudcov mal možnosť zasahovať minister spravodlivosti. Navyše, v záležitostiach dôležitých pre vládu mohol rozhodovať iba správny súd. Zriadenie tohto súdu napokon na neurčitý čas kabinet odložil.

Internetová stránka komerčnej televízie ATV pripomenula, že noviny Die Presse už dávnejšie analyzovali šance Trócsányiho stať sa eurokomisárom a konštatovali, že exminister, ktorý získal mandát v Európskom parlament za vládnu stranu Fidesz, nemusí dostať potrebné hlasy v Európskom parlamente (EP), aby sa na jeseň stal členom novej EK vedenej Ursulou von der Leyenovou.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach