Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Exminister a trojica generálov dostali doživotie za pokus o prevrat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem doživotných trestov pre generálov súd iných deväť osôb odsúdil na 30 rokov väzenia a ďalších ôsmich na päťročný trest.

Nairobi 16. januára (TASR) - Bývalého ministra obrany afrického Burundi Cyrilla Ndayirukiyeho a troch ďalších generálov odsúdili v piatok na doživotie za ich účasť na neúspešnom pokuse o štátny prevrat z mája roku 2015. Informoval o tom burundský štátny rozhlas.

Odsúdení boli v skupine 28 dôstojníkov a ďalších osôb, ktorí sa pred súdom zodpovedali za pokus zosadiť prezidenta Pierra Nkurunzizu. Ten uvrhol krajinu do krízy, keď vlani oznámil, že sa znova mieni uchádzať o funkciu prezidenta, aj keď ústava tretí prezidentský mandát neumožňuje. Nkurunzizov tím však našiel právnickú kľučku, vďaka ktorej mohol kandidovať a opäť vyhral.

Okrem doživotných trestov pre generálov súd iných deväť osôb odsúdil na 30 rokov väzenia a ďalších ôsmich na päťročný trest. Sedem osôb súd zbavil obvinení. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Agnes Bangiricengeová spresnila, že skupina mužov čelila viacerým obvineniam vrátane pokusu o likvidáciu ústavných inštitútov krajiny, z pokusu o vraždu a ďalších násilných trestných činov.

Skupina dôstojníkov vedená generálom Godefroidom Niyombarém, bývalým šéfom tajných služieb, sa o vojenský prevrat pokúsila vlani 13. mája, keď bol prezident Nkurunziza mimo územia krajiny. Pokus o puč bol veľmi rýchlo potlačený.

Niyombarého osud je nejasný. Na verejnosti sa od prevratu neobjavil. Iný generál, ktorému sa podarilo ujsť, podľa Reuters uviedol, že Niyombaré žije a zostáva vodcom vzbúrencov.

Odsúdení dôstojníci počas procesu popierali vznesené obvinenia, napríklad zo zabíjania vládnych vojakov či dodávania zbraní civilistom, ale priznali sa k pokusu o prevrat. Ndayirukiye pred súdom tvrdil, že aktéri prevratu konali v súlade s mierovými zmluvami uzavretými v tanzánijskej Arushi a ich cieľom bola ochrana obyvateľstva.