Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Expert: ČR je na požiare náchylnejšia, riziko zvyšuje klimatická zmena

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Sucho, ktoré zvyšuje riziko vzniku a rýchleho šírenia požiaru v lesoch, súvisí tiež s kôrovcovou kalamitou. Čím je v pôde menej vody, tým horšie sa strom môže proti kôrovcovi brániť.

Praha 29. júla (TASR) - Česko je v posledných rokoch náchylnejšie na vznik požiarov, aké postihli Národný park České Švajčiarsko. Klimatická zmena zvyšuje riziko ich vzniku a aj pravdepodobnosť, že sa rozšíria. Uviedol to expert z Ústavu ochrany lesov a poľovníctva Mendelovej univerzity v Brne Petr Čermák. TASR informáciu prevzala zo serveru iDNES.cz a Novinky.cz.

Súhlasí s tým aj námestník riaditeľa Lesov Českej republiky (ČR) Pavel Převor. "Klimatický faktor je neoddiskutovateľný, hrá prím číslo jeden," povedal námestník.

Rizikovým faktorom vzniku požiaru sú tiež návštevníci lesov, ktorí podľa Čermáka neberú vážne zákazy a odporúčania. Zabrániť tomu, aby porast neuschol a ľahko sa nevznietil je komplikované až nemožné, myslí si Čermák. Preto apeluje na ľudí, aby sa v lesoch správali bezpečne, nerozkladali oheň a nefajčili.

"Väčšina požiarov je v českom prostredí nedbalostného charakteru. Miera, s akou sa u nás nedodržiavajú platné zákazy a ako celkovo neberieme vážne riziká spojené s aktivitami v lese, je naozaj vysoká," upozornil Čermák.

Sucho, ktoré zvyšuje riziko vzniku a rýchleho šírenia požiaru v lesoch, súvisí tiež s kôrovcovou kalamitou. Čím je v pôde menej vody, tým horšie sa strom môže proti kôrovcovi brániť. Nedokáže vytvárať živicu, ktorou by chrobáky usmrtil. Pre nedostatok vody je celkovo oslabený a podľahne, vysvetľuje námestník Převor.

Najohrozenejšie sú tie časti lesa, ktoré zničil kôrovec. "Ide napríklad o desiatky hektárov, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu a vysušujúcemu vetru," povedal Převor. Severné strany lesa majú naopak výhodnejšiu expozíciu.

Ďalším z negatívnych dôsledkov sucha je množenie invazívnych druhov organizmov. Na veľkých kalamitných plochách v lesoch sa množia hlodavce, ktoré ničia lesné kultúry. "Podporujeme sovy a dravce ako prirodzené predátory. Nechávame v lese stojace torzá stromov, z ktorých môžu útočiť na korisť," uzavrel Převor.