Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

OSN: Porušovanie práv v Iráne môže znamenať zločiny proti ľudskosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ľudskoprávnych aktivistov počas protivládnych protestov, proti ktorým iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahovali, zahynulo najmenej 529 ľudí.

Ženeva 20. marca (TASR) - Iránske úrady sa od smrti Mahsy Amíníovej dopustili rozsiahleho a vážneho porušovania ľudských práv, ktoré by mohlo predstavovať zločiny proti ľudskosti. V pondelok to uviedol osobitný spravodajca OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaid Rehman. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Rozsah a závažnosť porušení, ktorých sa dopustili iránske úrady, najmä od smrti Amíníovej, poukazuje na možné páchanie zločinov na základe medzinárodného práva, najmä zločinov proti ľudskosti, akými sú vražda, väznenie, násilné zmiznutia osôb, mučenie, znásilňovanie, sexuálne násilie a prenasledovanie," povedal expert na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

Masové celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra 2022 po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov počas protivládnych protestov, proti ktorým iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahovali, zahynulo najmenej 529 ľudí. Zadržaných bolo viac ako 19.700 ľudí, pričom niektorých Iráncov odsúdených v spojitosti s protestmi už popravili.