Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Expert: Testom dohody medzi Britániou a EÚ je podpora unionistov

Na snímke nákladné vozidlo počas kontroly v prístave Larne v Severnom Írsku v pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Niektorí poslanci Sunakovej Konzervatívneej strany dohodu odmietnu podporiť v prípade, že s ňou DUP nebude súhlasiť, napísala ešte v piatok Reuters.

Londýn 27. februára (TASR) - Dohoda o severoírskom protokole, ktorú v pondelok dosiahli Británia a Európska únia, bude považovaná za významné politické víťazstvo britského premiéra Rishiho Sunaka. Nie je však jasné, či ju podporí severoírska Demokratická unionistická strana (DUP). TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC, pre ktorú to uviedol Jon Tonge z Liverpoolskej univerzity.

Tonge, profesor britských a írskych politických štúdií, pripomenul, že dohoda ešte musí prejsť "skutočným testom", ktorým je získať odobrenie od DUP.

Táto unionistická strana nesúhlasí s protokolom o Írsku a Severnom Írsku. Tvrdí, že zavedenie colných kontrol na niektoré druhy tovaru, ktoré do Severného Írska prichádzajú z ostatných častí Spojeného kráľovstva, oslabuje pozíciu provincie (Severného Írska), pripomenula agentúra Reuters.

DUP začala vlani vo februári na protest proti dovtedajším kontrolám tovarov bojkotovať regionálny parlament a odmieta sa tam vrátiť, kým nebudú tieto pravidlá zrušené alebo výrazne zmenené, pripomína agentúra AP.

Líder DUP Jeffrey Donaldson v pondelok povedal, že jeho postoj v spojitosti s novou dohodou nie je "pozitívny ani negatívny". Chce podľa svojich slov počkať na podrobnosti.

Poslanec DUP Sammy Wilson povedal, že podpora jeho strany závisí od toho, či sa na Severné Írsko aj naďalej bude vzťahovať právo EÚ.

Niektorí poslanci Sunakovej Konzervatívneej strany dohodu odmietnu podporiť v prípade, že s ňou DUP nebude súhlasiť, napísala ešte v piatok Reuters.