Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Experti OSN obvinili venezuelský režim zo zločinov proti ľudskosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré z týchto spáchaných zločinov "vrátane mimosúdneho zabíjania a systematického mučenia" označila Valinasová za zločiny proti ľudskosti.

Ženeva 16. septembra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro a členovia jeho vlády sú zodpovední za možné zločiny proti ľudskosti vrátane mimosúdneho zabíjania a systematického mučenia. Uviedli to vyšetrovatelia OSN vo svojej najnovšej správe, zverejnenej v stredu v Ženeve, z ktorej citovala agentúra AFP.

Tím nezávislých vyšetrovateľov, ktorý mal za úlohu preskúmať množstvo údajných porušení ľudských práv vo Venezuele, v správe poukázal na dôkazy o závažných zločinoch, za ktorými stoja vysokopostavení predstavitelia vrátane prezidenta Madura.

Medzinárodná skupina vyšetrovateľov, ktorú pred rokom vytvorila Rada OSN pre ľudské práva, "našla opodstatnené dôvody domnievať sa, že venezuelské úrady a bezpečnostné sily od roku 2014 plánovali a dopúšťali sa vážneho porušovania ľudských práv", uviedla v stanovisku predsedníčka skupiny Marta Valinasová.

Niektoré z týchto spáchaných zločinov "vrátane mimosúdneho zabíjania a systematického mučenia" označila Valinasová za zločiny proti ľudskosti.

Podľa expertov OSN boli zmienené zločiny "koordinované a páchané v súlade s politikou štátu, s vedomím alebo priamou podporou veliacich dôstojníkov a vysokopostavených vládnych predstaviteľov".

Vyšetrovatelia vo svojej 411-stranovej správe takisto poukázali na to, že existujú "opodstatnené dôvody domnievať sa, že prezident a jeho ministri vnútra, obrany a spravodlivosti tieto v správe zdokumentované zločiny nariadili alebo sa na nich podieľali".

Trojčlenný tím vyšetrovateľov nemohol osobne navštíviť Venezuelu, ale vychádzal z 274 diaľkových rozhovorov s obeťami, svedkami, bývalými štátnymi úradníkmi, ako aj z analýzy tajných dokumentov vrátane súdnych spisov.