Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila obťažovanie humanitárnych pracovníkov v Predjordánsku

Na ilustračnej foto Predjordánsko. Foto: TASR/AP

Obhajcovia ľudských práv a humanitárni pracovníci boli podľa expertov OSN niekoľko hodín zadržiavaní a zhabali im doklady alebo autá.

Ženeva 2. augusta (TASR) - Experti Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok vyjadrili zdesenie nad správami, že izraelská armáda "prenasleduje" obhajcov ľudských práv a humanitárnych pracovníkov v komunite Masáfir Jattá na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde má Izrael vojenskú výcvikovú zónu.

Zvláštni spravodajcovia trvajú na tom, že takéto obťažovanie musí prestať a uviedli, že miestnym obyvateľov naďalej hrozí násilný presun vrátane hromadného núteného vysťahovania a svojvoľného vysídľovania, informuje TASR na základe správy AFP.

"Arogancia izraelských úradov nemá hranice. Dokonca prenasledujú obhajcov ľudských práv a humanitárnych pracovníkov, ktorí sa snažia podporovať a chrániť ľudí čeliacich závažnému porušovaniu ľudských práv v Masáfir Jattá," uviedli štyria experti v spoločnom vyhlásení.

Obhajcovia ľudských práv a humanitárni pracovníci boli podľa expertov niekoľko hodín zadržiavaní a zhabali im doklady alebo autá. Znepokojujúce je najmä zadržanie člena aktivistickej skupiny "Youth of Sumud".

"Momentálne je súdený na vojenskom súde za údajné marenie a napadnutie vojaka a za vstup do uzavretého vojenského priestoru po účasti na pokojnej demonštrácii z 8. januára," dodali experti vo vyhlásení.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Komunita Masáfir Jattá sa nachádza v poľnohospodárskej oblasti neďaleko Hebronu na Západnom brehu Jordánu. Táto lokalita je známa aj ako palebná zóna 918. Spor o status tohto územia a existenciu komunity je jedným z najdlhšie trvajúcich právnych sporov v Izraeli.

Životy tisícov Palestínčanov v beduínskych osadách na juhu Predjordánska už viac ako štyri desaťročia ovplyvňuje fakt, že pôdu, ktorú obrábajú a na ktorej žijú, vyhlásil Izrael za vojenskú streleckú a výcvikovú zónu. Od prijatia tohto rozhodnutia v roku 1981 obyvatelia komunity Masáfir Jattá žijú v strachu z vysťahovania. Zároveň čelia demoláciám, habaniu majetku, úradnej šikane a prerušeniu dodávok potravín a vody.

Začiatkom mája izraelský najvyšší súd schválil vysťahovanie viac ako 1000 Palestínčanov, aby sa vytvoril priestor pre vojenskú výcvikovú zónu.