Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Experti OSN: Zákaz interrupcií v USA bude mať vplyv na práva menšín

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie (CERD) uviedol, že je hlboko znepokojený rozhodnutím Najvyššieho súdu, ktoré podnietilo niekoľko amerických štátov k okamžitému zákazu interrupcií.

Ženeva 30. augusta (TASR) - Experti OSN v utorok varovali, že rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zrušiť ústavné právo na interrupciu bude mať neúmerný vplyv na práva menšín. Vyzvali preto na riešenie tohto problému a zabezpečenie toho, aby ženy, ktoré ukončia tehotenstvo, neboli kriminalizované. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie (CERD) uviedol, že je "hlboko znepokojený" júnovým rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, ktoré podnietilo niekoľko konzervatívnych amerických štátov k okamžitému zákazu interrupcií.

Výbor OSN tvorí 18 nezávislých expertov, ktorí varovali pred "následným hlbokým rôznorodým vplyvom na sexuálne a reprodukčné zdravie a práva menšín".

"Toto rozhodnutie je veľmi nešťastné," uviedla členka CERD-u z Juhoafrickej republiky a hlavná expertka na situáciu v USA Faith Dikeledi Pansy Tlakulaová. Zároveň vyzvala, aby americké úrady "riešili rozdielny vplyv súdneho rozhodnutia na menšiny, domorodé ženy a osoby s nízkym príjmom".

Washington tiež podľa nej musí "prijať opatrenia na zmiernenie rizika trestného stíhania" žien žiadajúcich o interrupciu, ako aj miestnych poskytovateľov týchto zákrokov.

Experti v správe vyjadrili aj obavy z tzv. rasového profilovania zo strany amerických orgánov, nadmerného policajného násilia či nerovnakého prístupu k vzdelávaniu, bývaniu a zdravému životnému prostrediu.