Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Výbor Rady Európy žiada plány na ochranu menšinových jazykov v Česku

Na archívnej snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Predškolské, základné a stredoškolské vzdelávanie v regionálnych a menšinových jazykoch bolo doteraz v Česku dostupné len v poľštine.

Brusel/Štrasburg 22. mája (TASR) - Výbor expertov Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov Rady Európy (RE) v stredu vyzval Českú republiku, aby navrhla a implementovala špecifickú stratégiu a akčný plán na ochranu a podporu nemčiny, moravskej chorvátčiny, poľštiny, rómčiny a slovenčiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

V stredajšej správe výbor expertov RE víta rozhodnutie českých orgánov rozšíriť svoje záväzky vyplývajúce z charty a týkajúce sa nemčiny v okresoch Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Liberec, Ústí nad Labem, Český Krumlov, Opava a Svitavy, ktoré výrazne zvýšia ponuku vzdelávania a používania médií v nemeckom jazyku a podporia využívanie nemčiny v komunikácii občanov s verejnou správou.

Predškolské, základné a stredoškolské vzdelávanie v regionálnych a menšinových jazykoch bolo doteraz v Česku dostupné len v poľštine. Nemčina sa vyučuje ako cudzí jazyk a moravská chorvátčina, rómčina a slovenčina sa v bežnom vzdelávaní nevyučujú.

Pokiaľ ide o justičné orgány, výbor expertov zastáva názor, že legislatíva by sa mala zmeniť a doplniť, aby umožnila používanie regionálnych a menšinových jazykov aj na súdoch.

V niekoľkých obciach bolo nainštalované dvojjazyčné topografické značenie v češtine a poľštine, ale výbor expertov zastáva názor, že desaťpercentná populačná hranica na prijatie tohto opatrenia bráni zavedeniu dvojjazyčných miestnych názvov v ďalších obciach a vytvára neistotu, či značenie sa udrží ak napríklad miestny podiel poľskej menšiny klesne pod hranicu desiatich percent.

Správa odporúča predĺžiť trvanie programu verejnoprávnej televízie v poľštine a vyjadruje poľutovanie nad tým, že v súčasnosti neexistujú televízne programy v nemčine, slovenčine, rómčine alebo moravskej chorvátčine. Verejnoprávne rozhlasové vysielanie v nemčine a slovenčine experti RE považujú za príliš obmedzené na to, aby prispelo k propagácii týchto jazykov a v prípade moravskej chorvátčiny ani neexistuje.

Piata hodnotiaca správa Výboru expertov Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov je založená na informáciách poskytnutých vládnymi a mimovládnymi zdrojmi vrátane informácií získaných počas návštevy expertov v Česku v septembri 2023





(spravodajca TASR Jaromír Novak)