Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Experti vyvinuli novú metódu značenia DNA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinka v podobe elektrochemického kódovania DNA prináša mnoho výhod vrátane jednoduchšej, rýchlejšej a lacnejšej analýzy.

Praha 18. mája (TASR) – Vedci vyvinuli novú metódu značenia DNA, ktorú bude možné v budúcnosti využiť pri jej sekvenovaní s využitím elektrochemickej detekcie. Novú metódu vyvinul medzinárodný vedecký tím na čele s Michalom Hockom z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky a Ciarou K. O'Sullivanovou zo španielskej Universitat Rovira i Virgili. TASR o tom informovala Akadémia vied Českej republiky.

Molekula DNA sa skladá zo štyroch základných stavebných blokov - nukleotidov. Genetická informácia, ktorú molekula nesie, je daná poradím týchto nukleotidov. Znalosť poradia stavebných blokov alebo sekvencia DNA je potrebná napríklad pri diagnostike genetických ochorení alebo analýze DNA.

"Napriek veľkému pokroku v metódach sekvenovania DNA, ktoré sú väčšinou založené na fluorescenčnom značení nukleotidov, sú tieto techniky stále časovo náročné, relatívne drahé a majú niektoré obmedzenia. Vedci preto intenzívne hľadajú ďalšie možnosti, ako sekvenovanie zjednodušiť a urýchliť," uvádza česká akadémia vied.

Jedným z nádejných prístupov je podľa nich práve využitie elektrochemickej detekcie a tzv. redoxných značiek, čo sú pripojené zlúčeniny, ktoré možno oxidovať alebo redukovať na elektródach.

Novinka v podobe elektrochemického kódovania DNA prináša mnoho výhod vrátane jednoduchšej, rýchlejšej a lacnejšej analýzy. Nová metóda sa môže uplatniť pri sekvenovaní DNA, v diagnostike, ale aj pri vývoji nových DNA čipov (zariadenia, ktoré slúžia na rýchlu analýzu genetickej informácie). Vedci predstavili výsledky svojej práce v prestížnom vedeckom časopise Journal of American Chemical Society.