Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Expodpredsedu MSZP Gábora Simona vzali do vyšetrovacej väzby

Bývalého podpredsedu MSZP zadržala v kauze nepriznaného majetku prokuratúra v pondelok. Podľa Simona valuty na účtoch v Rakúsku a Maďarsku nie sú jeho, on ich iba obhospodaroval.

Budapešť 12. marca (TASR) - Peštiansky ústredný obvodný súd v Budapešti dnes nariadil, aby bývalého podpredsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gábora Simona vzali na 30 dní do vyšetrovacej väzby. Podľa agentúry MTI Simon, ktorého podozrievajú z trestného činu daňového podvodu a falšovania verejnej listiny, sa voči verdiktu odvolal.

Obhajca bývalého socialistu István Nagy v tejto súvislosti uviedol, že jeho mandant popiera, že by sa bol býval dopustil akéhokoľvek trestného činu, pričom podozrenie z falšovania považuje vyslovene za provokáciu. Podľa Nagya zo spisov prokuratúry nevyplýva, že by Simon falšoval úradné dokumenty.

Bývalého podpredsedu MSZP zadržala v kauze nepriznaného majetku prokuratúra v pondelok. Podľa Simona valuty na účtoch v Rakúsku a Maďarsku nie sú jeho, on ich iba obhospodaroval. Z jeho výpovede z 18. februára však nevysvitlo, kto financie skutočne vlastní.

Bývalému opozičnému politikovi podľa prokuratúry našli pri domovej prehliadke sfalšovaný pas s jeho fotografiou, ktorý bol vydaný v jednej z juhoafrických krajín. Simon požiadal svojho známeho, aby týmto cestovným dokladom otvoril účet v maďarskej banke, na ktorom bola uložená časť nepriznaných finančných prostriedkov.

Denník Magyar Nemzet 4. februára bez udania zdroja uviedol, že socialista Simon uložil 10. apríla 2009 v rakúskych bankách na otvorené účty cenných papierov 575.000 eur a 163.000 dolárov.

Podľa denníka pôvod peňazí nie je možné zistiť z predchádzajúcich majetkových priznaní politika a nefigurujú ani v jeho aktuálnom priznaní.

Generálna prokuratúra 14. februára oznámila, že vo vyšetrovaní kauzy Simonovho utajeného majetku robí mimoriadne kroky po tom, ako sa ľavicový politik vzdal svojho poslaneckého mandátu. Simon ešte predtým, začiatkom februára, prerušil členstvo v MSZP a odstúpil aj zo všetkých straníckych funkcií.