Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Expracovník veľvyslanectva v Berlíne priznal špionáž pre Rusko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Brit sa k ôsmim obvineniam na základe zákona o úradnom tajomstve priznal 4. novembra, sudca však zrušil utajenie spisu až tento piatok.

Londýn 11. novembra (TASR) - Brit, ktorý pracoval ako člen ochranky na britskom veľvyslanectve v Berlíne, sa na súde v Londýne priznal k špionáži pre Rusko. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

Davida Ballantynea Smitha (58), ktorý žil v nemeckom meste Postupim, úrady vydali do Británie po tom, ako ho v auguste 2021 zadržala nemecká polícia.

Smith sa priznal k tomu, že medzi októbrom a decembrom 2020 odovzdal informácie o britských zamestnancoch veľvyslanectva generálmajorovi Sergejovi Čuchurovovi, ktorého obžaloba označila za ruského vojenského atašé v Berlíne. Vinu priznal aj v prípade ďalších obvinení týkajúcich sa zhromažďovania informácií, ktoré by mohli byť "užitočné pre nepriateľa, konkrétne Rusko". Patrí k tomu materiál "súvisiaci s prevádzkou a priestorovým usporiadaním britského veľvyslanectva v Berlíne".

Brit sa k ôsmim obvineniam na základe zákona o úradnom tajomstve priznal 4. novembra, sudca však zrušil utajenie spisu až tento piatok. Podľa agentúry AP hrozí Smithovi až 14 rokov väzenia.