Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Expremiér S. Macedónska Gruevski dostal ďalší trest odňatia slobody

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski. Foto: TASR/AP

Ide už o piaty súdny proces, v rámci ktorého Gruevského usvedčili z trestných činov od roku 2016, keď po takmer desiatich rokoch pri moci odišiel z úradu.

Skopje 8. júna (TASR) - Súd v Severnom Macedónsku udelil v stredu bývalému premiérovi krajiny Nikolovi Gruevskému nový šesťročný trest odňatia slobody za zneužitie právomocí pri financovaní sídla jeho strany v hlavnom meste Skopje. Informovala o tom agentúra AP.

Gruevski a ďalší bývalý predstaviteľ jeho strany s názvom Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) boli usvedčení zo zneužitia služieb stavebnej spoločnosti pri výstavbe sídla tohto politického subjektu v centre Skopje. Všetky náklady na výstavbu pokryla stavebná spoločnosť, čo je porušením zákonov o financovaní politických strán, píše AP.

Súd takisto nariadil zhabanie tejto budovy i ďalšieho imania VMRO-DPMNE.

Ide už o piaty súdny proces, v rámci ktorého Gruevského usvedčili z trestných činov od roku 2016, keď po takmer desiatich rokoch pri moci odišiel z úradu. Expremiér akékoľvek pochybenia odmieta.

V roku 2018 ušiel do Maďarska. Stalo sa tak ešte predtým, ako voči nemu vyniesli prvý usvedčujúci rozsudok. Maďarsko mu udelilo azyl a v súčasnosti žije v Budapešti.

Gruevského ešte v roku 2018 odsúdili na dva roky za protizákonné ovplyvňovanie predstaviteľov ministerstva vnútra pri nákupe luxusného pancierového auta. V roku 2020 mu udelili rok a pol väzenia za zorganizovanie násilia proti svojim politickým odporcom v roku 2013. V apríli 2022 ho odsúdili na sedem rokov za zneužitie financií svojej strany na vlastné obohatenie.

Doteraz posledný trest mu udelili v máji 2022, keď ho odsúdili na deväť rokov väzenia za protizákonné nariadenie z roku 2011 zbúrať obytný a firemný komplex v hodnote miliónov eur, vlastnený jeho niekdajším politickým spojencom, z ktorého sa stal jeho odporca.