Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zomrel český expremiér Stanislav Gross vo veku 45 rokov

Stanislav Gross, archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Stanislav Gross trpel v posledných rokoch amyotrofickou laterálnou sklerózou.

Bratislava 16. apríla (TASR/Teraz.sk) - Český expremiér a niekdajší predseda strany ČSSD Stanislav Gross umrel vo veku 45 rokov. Pre portál novinky.cz to potvrdila jeho manželka Šárka. „Standu si vzal Bůh,” uviedla Grossová.

Stanislav Gross trpel v posledných rokoch amyotrofickou laterálnou sklerózou. Podľa českých médií sa nachádzal v poslednom štádiu ochorenia, ktoré spôsobuje degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy; v dôsledku toho dochádza k postupnej ochabnutosti svalov a odumieraniu svalstva. Choroba je neliečiteľná a trvá od dvoch do piatich rokov.

Na čele českej vlády stál Gross od júla 2004 do apríla 2005. Narodil sa 30. októbra 1969 v Prahe, vyštudoval dopravnú priemyslovku a krátko pracoval ako elektromechanik v Lokomotívnom depe Praha-Vršovice. Namiesto povolania rušňovodiča sa však vydal na politickú dráhu a už ako 20-ročný na konci roku 1989 vstúpil do sociálnej demokracie.

Do poslaneckej lavice zasadol v roku 1992. V roku 1998 sa stal podpredsedom Poslaneckej snemovne ČR. Od roku 2000 bol ministrom vnútra; v strane sa vypracoval na post podpredsedu. V roku 2003 ukončil štúdium práv a v marci 2004 získal titul JUDr.

Ministra vnútra a podpredsedu sociálnych demokratov Stanislava Grossa 26. júna 2004 po odstúpení Vladimíra Špidlu z vedenia strany dočasne poverili vedením tohto politického subjektu. Vedenie ČSSD ho následne požiadalo, aby viedol rozhovory o zostavení novej vlády.

V júli roku 2004 sa Gross - vo veku 34 rokov - stal najmladším predsedom českej vlády v dejinách. Na zjazde strany v Brne uspel 26. marca 2005 pri voľbe nového šéfa sociálnej demokracie a v prvom kole bol zvolený za riadneho predsedu ČSSD.

Vo funkcii českého premiéra bol do apríla 2005, keď podal demisiu v súvislosti s nejasným financovaním kúpy svojho bytu. V septembri 2005 sa vzdal aj funkcie predsedu ČSSD, odišiel z vysokej politiky a venoval sa advokácii.