Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Exprezident USA Carter vystúpil na verejnosti necelý mesiac po úraze

Na snímke Jimmy Carter. Foto: TASR/ Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution

Jimmy Carter (94) spadol 13. mája vo svojom dome v štáte Georgia a utrpel zlomeninu v oblasti bedrového kĺbu.

Washington 10. júna (TASR) - Bývalý americký prezident Jimmy Carter v nedeľu vystúpil na verejnosti - necelý mesiac po úraze, po ktorom sa musel podrobiť chirurgickému zákroku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Carter (94) spadol 13. mája vo svojom dome v štáte Georgia a utrpel zlomeninu v oblasti bedrového kĺbu. Z nemocnice ho prepustili tri dni po úraze. Už v nedeľu 9. júna začal opäť vyučovať na nedeľnej škole vo svojom domovskom cirkevnom zbore v meste Plains.

Exprezident sa k svojim baptistickým súvercom prihovoril posediačky a poďakoval im za modlitby i za želania skorého uzdravenia. Uviedol, že sa má dobre a že sa uzdravuje doma za asistencie zdravotnej sestry. Zotavuje sa spoločne so svojou manželkou Rosalyn, ktorá niekoľko týždňom pred ním utrpela podobnú zlomeninu.

Carter v nedeľu podľa stanice CBS News hovoril aj o svojom nedávnom telefonickom rozhovore so súčasným šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, s ktorým diskutoval o ekonomických vzťahoch s Japonskom a Čínou. "Bol veľmi zdvorilý," uviedol na adresu Trumpa Carter.

Demokrat Jimmy Carter pôsobil v rokoch 1977-81 ako 39. prezident USA. V marci 2019 sa stal najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách USA. Predstihol vtedy exprezidenta Georgea H.W. Busha, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 94 rokov a 171 dní.

Aj po odchode z Bieleho domu zostal Carter verejne činný a v roku 2002 mu udelili Nobelovu cenu za mier za činnosť v jeho mimovládnej neziskovej organizácii Carter Center.

Jimmymu Carterovi pred niekoľkými rokmi diagnostikovali rakovinu mozgu a pečene a následne sa podrobil operácii a rádioterapii. Podľa lekárov bola liečba úspešná.