Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Exprezident Castillo zostane vo väzbe 18 mesiacov, určil Najvyšší súd

Na archívnej snímke z 11. októbra 2022 prezident Peru Pedro Castillo gestikuluje počas tlačovej konferencie v Lime. Foto: TASR/AP

Exprezident je obvinený zo vzbury a sprisahania a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov.

Lima 16. decembra (TASR) - Najvyšší súd v Peru vo štvrtok nariadil, že parlamentom zosadený prezident Pedro Castillo, ktorý bol minulý týždeň zadržaný pre obvinenia zo vzbury a sprisahania, zostane vo väzbe 18 mesiacov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Najvyšší súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry o ponechanie Castilla vo vyšetrovacej väzbe. Prokuratúra sa totiž obávala, že sa exprezident pokúsi ujsť z krajiny po tom, ako požiadal o azyl na mexickom veľvyslanectve v Peru.

Za odvolanie Castilla z prezidentského postu z dôvodu "trvalej morálnej neschopnosti" viesť krajinu minulý týždeň hlasovalo 101 z celkovo 130 peruánskych poslancov. Exprezident ešte pred hlasovaním parlamentu oznámil zámer rozpustiť Kongres a vyhlásiť nové parlamentné voľby. Novou peruánskou prezidentkou sa následne stala Dina Boluarteová, ktorá pôsobila ako viceprezidentka.

Peruánske úrady vyhlásili v stredu na celom území krajiny 30-dňový výnimočný stav v súvislosti s vlnou nepokojov, ktoré si vyžiadali už najmenej 10 mŕtvych a 340 zranených. Rozhorčení stúpenci Castilla protestujú a stavajú barikády v uliciach peruánskych miest.

Exprezident je obvinený zo vzbury a sprisahania a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov.