Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Exprezident Jimmy Carter oznámil, že už nepotrebuje liečbu rakoviny

Bývalý prezident USA Jimmy Carter Foto: TASR/AP

Carter (91) sa o dobrú správu podelil na jednej zo svojich pravidelných prednášok v nedeľnej škole v baptistickom kostole vo svojom domovskom meste Plains v štáte Georgia.

Atlanta 7. marca (TASR) - Bývalý americký prezident Jimmy Carter v nedeľu oznámil, že už nepotrebuje ďalšiu liečbu rakoviny. Správa prišla necelých sedem mesiacov po tom, ako zverejnil, že mu diagnostikovali melanóm, ktorý sa mu rozšíril do mozgu, píše agentúra AP.

Carter (91) sa o dobrú správu podelil na jednej zo svojich pravidelných prednášok v nedeľnej škole v baptistickom kostole vo svojom domovskom meste Plains v štáte Georgia.

Prednášky vždy začína krátkym prehľadom svojich nedávnych aktivít a tentoraz triede povedal o poslednom snímkovaní magnetickou rezonanciou. "Lekári zistili, že už nepotrebujem ďalšiu liečbu," uviedol Carter s úsmevom, na čo publikum reagovalo potleskom. Videonahrávku vystúpenia zverejnila televízia WXIA-TV.

Carterova hovorkyňa Deanna Congileová v e-mailovom stanovisku uviedla, že jeho lekári mu budú naďalej robiť snímky a exprezident "bude pokračovať v liečbe, ak to bude potrebné".

Carterova liečba agresívnej formy rakoviny zahŕňala cielené ožarovanie viacerých nádorov v mozgu a dávky lieku podporujúceho imunitu od augusta do februára.

Počas terapie ostal exprezident naďalej aktívny, zúčastňoval sa okrem iného na stavebnom projekte organizácie Habitat for Humanity. Pokračoval tiež v práci v Carterovom centre, ľudskoprávnej organizácii, ktorú založil po odchode z Bieleho domu.

Jimmy Carter bol 39. prezidentom USA v rokoch 1977-81. Počas jeho pôsobenia vo funkcii bola v Camp Davide podpísaná mierová dohoda medzi Izraelom a Egyptom, USA nadviazali diplomatické vzťahy s Čínskou ľudovou republikou a vo Viedni podpísali so Sovietskym zväzom zmluvu SALT II o obmedzení jadrových zbraní.

Po odchode z Bieleho domu založil Carterovo centrum, ktoré šíri povedomie o zdravotnej starostlivosti, demokracii a charite. Angažoval sa v medzinárodnej politike, publikoval vyše 20 kníh. V roku 2002 sa stal nositeľom Nobelovej ceny za mier.