Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Exprezidenta Brazílie odsúdili za korupciu na takmer 9 rokov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Exprezidentov prípad bol súčasťou rozsiahleho vyšetrovania korupcie známeho ako operácia Autoumyváreň, informovala agentúra AFP.

Brazília 1. júna (TASR) - Brazílsky najvyšší súd v stredu odsúdil bývalého prezidenta Fernanda Collora de Mella na osem rokov a 10 mesiacov väzenia za korupciu. Exprezidentov prípad bol súčasťou rozsiahleho vyšetrovania korupcie známeho ako operácia Autoumyváreň, informovala agentúra AFP.

Najvyšší súd usvedčil Collora z toho, že ako senátor v rokoch 2010-14 prijal úplatky vo výške 20 miliónov realov (4 milióny dolárov) výmenou za sprostredkovanie kontraktov pre stavebnú spoločnosť spojenú s dcérskou spoločnosťou štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.

Sedemdesiattriročný Collor, ktorý viedol Brazíliu v rokoch 1990-92, už mal problémy s justíciou - ako prvý demokraticky zvolený prezident krajiny po vojenskej diktatúre v rokoch 1964-85 bol nútený odstúpiť z funkcie, aby sa vyhol impeachmentu, a to aj pre obvinenia z korupcie.

Začiatkom mája ho sudcovia Najvyššieho súdu - pomerom hlasov osem ku dvom - uznali vinným z korupcie a prania špinavých peňazí v prípade Petrobas.

Operácia Autoumyváreň odhalila rozsiahly korupčný systém, do ktorého boli zapojené veľké stavebné firmy a politici z viacerých politických strán Brazílie, ale aj z Ekvádoru a Paru. Usvedčených z korupcie už bolo vyše 150 osôb a stovky ďalších čelia obvineniam.

Vyšetrovanie kauzy Autoumyváreň viedlo aj k odsúdeniu súčasného brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu za úplatkárstvo, čo mu zabránilo kandidovať vo voľbách v roku 2018.

Lula da Silva strávil následne rok a pol vo väzení. Jeho odsúdenie bolo neskôr zrušené, čím sa tomuto ľavicovému lídrovi otvorila cesta ku kandidatúre a víťazstvu v minuloročnom prezidentskom súboji.

Pracovná skupina, ktorá stála za rozsiahlym vyšetrovaním zaoberajúcim sa prípadmi úplatkárstva medzi spoločnosťou Petrobras a brazílskou politickou elitou, pracovať v roku 2014 a oficiálne bola rozpustená v roku 2021.