Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Exprezidenta Komor Sambiho odsúdili na doživotie za vlastizradu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sambi sa odmietol zúčastniť na procese, o spravodlivosti ktorého jeho právnici vyslovili pochybnosti. Pôvodne čelil obvineniam z korupcie, neskôr ich však zmenili na vlastizradu.

Moroni 28. novembra (TASR) - Súd v ostrovnej krajine Komory udelil v pondelok doživotný trest odňatia slobody niekdajšiemu prezidentovi krajiny Ahmedovi Abdallahovi Sambimu za vlastizradu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sambi (64) bol uznaný za vinného z predávania pasov osobám bez štátnej príslušnosti, píše AFP. Proti rozsudku nie je možné podať odvolanie. Exprezident sa podľa prokurátora dopustil "zrady" voči poslaniu, ktoré mu bola zverené obyvateľmi krajiny.

Sambi bol na čele tohto ostrovného štátu v Indickom oceáne v rokoch 2006–11 a v roku 2008 presadil zákon, ktorý umožňoval predaj pasov za vysoké poplatky. Pred súdom čelil obvineniam, že v rámci tejto schémy spreneveril milióny dolárov.

Schéma sa zameriavala na niekoľko desiatok tisícov príslušníkov arabskej menšiny, ktorí nemohli dostať štátne občianstvo, približuje AFP.

Právnik zastupujúci žalujúcu stranu povedal, že Sambiho vláda zločincom umožnila, aby predávali komorskú národnosť. Exprezidentov právnik však uviedol, že nie sú k dispozícii dôkazy o chýbajúcich peniazoch alebo bankových účtoch, ktoré by takýto trestný čin potvrdzovali.

Sambi sa odmietol zúčastniť na procese, o spravodlivosti ktorého jeho právnici vyslovili pochybnosti. Pôvodne čelil obvineniam z korupcie, neskôr ich však zmenili na vlastizradu. Takýto zločin však podľa exprezidentovho právnika v komorskom právnom systéme "neexistuje", vysvetľuje AFP.