Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Exprimátor Jekaterinburgu odmieta vinu v kauze diskreditácie armády

Ilustračná snímka Foto: TASR

Šesťdesiatročný Jevgenij Rojzman sa v roku 2013 stal najvyššie postaveným opozičným komunálnym politikom v Rusku a päť rokov zastával funkciu primátora v uralskom meste Jekaterinburg.

Jekaterinburg 26. apríla (TASR) - Súd v meste Jekaterinburg v európskej časti Ruskej federácie začal v stredu pojednávať v kauze bývalého primátora mesta a kritika politiky Kremľa Jevgenija Rojzmana, ktorý je obvinený z diskreditácie ruskej armády v súvislosti s jej inváziou na územie Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC.

Šesťdesiatročný Rojzman sa v roku 2013 stal najvyššie postaveným opozičným komunálnym politikom v Rusku a päť rokov zastával funkciu primátora v uralskom meste Jekaterinburg. V Jekaterinburgu i mimo neho je veľmi populárny a je aj priateľom väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, približuje agentúra AFP.

Rojzman je považovaný za jedného z posledných ruských opozičných politikov, ktorí sa postavili proti ruskej invázii na Ukrajinu a zostáva na slobode. Je známy aj tým, že odmieta opustiť Rusko. Agentúra AFP doplnila, že všetci poprední predstavitelia ruskej opozície sú buď vo väzení alebo v exile.

V Rusku je Rojzman zaradený na zoznam tzv. zahraničných agentov. Momentálne je súdený za video s protivojnovým obsahom zverejnené na platforme YouTube.

Britská stanica BBC vo svojej správe informovala, že Rojzman pred začiatkom súdneho pojednávania deklaroval, že "vinu necíti". Dodal, že si je vedomý, že mu hrozí trest odňatia slobody. Toto svoje stanovisko neskôr zopakoval aj pred sudcom.

Ako uviedol zástupca prokuratúry na súde, Rojzman zverejnil zmienené video "so želaním destabilizovať politickú situáciu" v Rusku a snahou "vytvárať negatívne nálady" u obyvateľstva.

Podľa obžaloby Rojzman "zdiskreditoval" ruskú armádu okrem iného aj tým, že tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine – ako sa o nej v Rusku musí hovoriť a písať – označil za vojnu a provojenský symbol "Z", používaný ruskými propagandistami a ruskou armádou počas vojny na Ukrajine, dal do súvislosti s nacistickým pozdravom "Sieg Heil".