Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Exriaditeľ BBC sa vzdal terajšej funkcie pre rozhovor s Dianou

Na archívnej snímke z 11. decembra 1995 britská princezná Diana sa usmieva počas podujatia v New Yorku. Foto: TASR/AP

Televízia BBC sa v liste pre kráľovskú rodinu ospravedlnila za jeho interview s princeznou Dianou z oku 1995.

Londýn 24. mája (TASR) - Lord Tony Hall, ktorý bol šéfom spravodajstva spoločnosti BBC v čase slávneho rozhovoru s princeznou Dianou, sa vzdal funkcie predsedu predstavenstva britskej Národnej galérie. Cez víkend o tom informovala BBC.

Toto rozhodnutie urobil Hall po tom, ako boli v Británii zverejnené zverejnené výsledky nového vyšetrovania okolností vzniku rozhovoru, ktorý Diana v roku 1995 poskytla novinárovi BBC Martinovi Bashirovi.

Svoj odchod z funkcie v Národnej galérii Hall vysvetlil tým, že "zostať v tejto pozícii by znamenalo odpútavať pozornosť od inštitúcie, na ktorej mi veľmi záleží".

Hall mal na starosti spravodajskú službu BBC v roku 1996, keď sa začalo prvé vyšetrovanie okolností rozhovoru princeznej Diany s novinárom Bashirom.

Najnovším nezávislým vyšetrovaním, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson a ktorého výsledky boli zverejnené minulý štvrtok, sa zistilo, že novinár Bashir pri snahe získať rozhovor klamal a využil falšované dokumenty.

Bashir totiž presvedčil Dianinho brata Charlesa Spencera, aby ho zoznámil so svojou sestrou, tvrdením, že Dianu odpočúvajú tajné služby. Ukázal mu tiež falšované bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princezninho okolia dostávajú zaplatené za poskytovanie informácií o nej.

Rozhovor s princeznou Dianou bol pre BBC veľkým úlovkom, keďže bol prvým, v ktorom člen kráľovskej rodiny otvorenie hovoril o pomeroch v nej.

Bashir od roku 2004 pôsobil v USA, ale v roku 2016, keď bol Hall generálnym riaditeľom BBC, sa do tejto spoločnosti vrátil na post spravodajcu pre náboženské záležitosti.

Hall odstúpil z funkcie výkonného riaditeľa BBC v roku 2020. Asi rok zastával funkciu predsedu Národnej galérie.

Martin Bashir bol v máji tohto roku - tesne pred zverejnením výsledkov vyšetrovania - prepustený z BBC bez odstupného.

Televízia BBC sa v liste pre kráľovskú rodinu ospravedlnila za jeho interview s princeznou Dianou z oku 1995.