Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Exšéf dánskej vojenskej rozviedky je vo väzbe za údajný únik dát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lars Findsen bol šéfom FE od roku 2015 do augusta 2020.

Kodaň 10. januára (TASR) - Bývalého šéfa dánskej vojenskej rozviedky Larsa Findsena zadržali v súvislosti s údajným únikom tajných informácií. Vo väzbe je už mesiac, avšak súd v hlavnom meste Kodaň len v pondelok zrušil zákaz zverejniť v súvislosti s prípadom Findsenovu identitu, informovali tlačová agentúra Ritzau a ďalšie dánske médiá.

O zrušenie zákazu podľa uvedených zdrojov požiadal prostredníctvom svojich obhajcov samotný Lars Findsen, ktorý všetky obvinenia odmieta, píše agentúra DPA.

Dánsko má dve tajné služby - zahraničnú a vojenskú spravodajskú službu (FE) a policajnú spravodajskú službu (PET).

PET vlani 9. decembra informovala, že deň predtým zatkla štyroch súčasných i bývalých zamestnancov spomínaných tajných služieb podozrivých zo špionáže a "vyzradenia prísne tajných informácií". Podrobnejšie informácie však vtedy zverejnené neboli.

DPA v tejto súvislosti s odvolaním sa na stanice DR a TV2 približuje, že vo väzbe je už len Findsen, zatiaľ čo zvyšné tri osoby sú vyšetrované na slobode.

Lars Findsen bol šéfom FE od roku 2015 do augusta 2020. O funkciu prišiel po kritike zo strany regulačného úradu. Údajne totiž porušil zákon a nelegálne poskytoval informácie o dánskych občanoch ďalším stranám.