Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Extrémisti v Nigeri zabili 69 ľudí vrátane starostu Banibangou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pätnásť ľudí útok prežilo. K zodpovednosti zaň sa dosiaľ neprihlásila nijaká skupina.

Niamey 5. novembra (TASR) - Islamistickí fundamentalisti zabili pri útoku na západe Nigeru 69 ľudí vrátane starostu jedného tamojšieho mesta, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na nigerské ministerstvo vnútra.

Podľa rezortu došlo k útoku v utorok neďaleko mesta Banibangou, približne 250 kilometrov severne od nigerskej metropoly Niamey. Medzi mŕtvymi je aj starosta Banibangou.

Podľa agentúry Reuters militanti prepadli delegáciu vedenú starostom približne 50 kilometrov od Banibangou. Pätnásť ľudí útok prežilo. K zodpovednosti zaň sa dosiaľ neprihlásila nijaká skupina.

V boji proti extrémistom, ktorí tento rok zintenzívnili svoje útoky na civilistov, pomáhajú nigerskej armáde miestne skupiny sebaobrany. Úrady z útokov obviňujú militantov napojených na teroristickú organizáciu Islamský štát.

Oživenie extrémistického násilia Nigeri sa začalo januárovým útokom na dve dediny, pri ktorom zahynulo najmenej 100 ľudí. Nasledujúci mesiac zahynulo 237 ďalších ľudí, a to pri sérii útokov ozbrojencov na motocykloch.

Narastajúce násilie predstavuje silnú hrozbu pre nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, ktorý zložil prísahu v apríli - len niekoľko dní po tom, čo bezpečnostné sily zmarili pokus o vojenský prevrat v prezidentskom paláci, dodala AP.