Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Extrémistu Budaházyho za teroristické útoky odsúdil súd na 17 rokov

Pravicový maďarský extrémista György Budaházy, foto z archívu. Foto: TASR - DUNA/MTI

Súd po vynesení verdiktu nariadil okamžité vzatie obvinených do väzby.

Budapešť 16. marca (TASR) - Budapeštiansky súd odsúdil v obnovenom prvostupňovom súdnom procese maďarského pravicového extrémistu Györgya Budaházyho a jeho spoločníkov obvinených z teroristických aktivít a iných trestných činov. Podľa neprávoplatného rozsudku súd udelil Budaházymu trest odňatia slobody v dĺžke 17 rokov, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

Ďalších päť obvinených poslal súd do väzby na vyše desať rokov, zvyšní obvinení si odsedia okolo päť rokov. Súd po vynesení verdiktu nariadil okamžité vzatie obvinených do väzby.

Budaházyho usvedčili z útokov na politikov v rokoch 2007–2009. Skupina páchateľov vtedy útočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ďalej na bydliská vládnych politikov a ministra, ale aj na ďalšie ciele vrátane barov homosexuálov. Pri útokoch sa zranila jediná osoba – moderátor komerčnej spravodajskej televízie Sándor Csintalan, ktorý bol predtým politikom MSZP.

Budapeštiansky súd 30. augusta 2016 odsúdil hlavného obvineného na prvom stupni na 13 rokov väzenia. Štrnásť ďalších spoluobvinených dostalo trest odňatia slobody v rozmedzí 5–12 rokov za účasť na násilnostiach.

Budaházy, ktorý obvinenia odmieta, je vo väzbe od júna 2009. Proces s ním a jeho komplicmi sa začal 2. marca 2011.

Odvolací súd hlavného mesta Budapešť 19. apríla 2018 zrušil rozsudok prvostupňového súdu a nariadil nový súdny proces.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)