Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Extrémne mrazivé počasie sužuje Spojené štáty

Miestny obyvateľ odhrabáva sneh z príjazdovej cesty v meste Urbandale, americkom štáte Iowa vo štvrtok 22. decembra 2022. Snehová víchrica zasiahla okrem Kanady aj väčšinu územia USA, pripomína AP. Výstrahy a varovania sa tam v piatok vzťahovali na približne 200 miliónov obyvateľov krajiny. Foto: TASR/AP

Mrazy ohrozujú územie, kde žije 240 miliónov ľudí, viac ako dve tretiny americkej populácie.

Washington 24. decembra (TASR) - Mesto Havre na severe amerického štátu Montana bolo v piatok podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) najchladnejším miestom v USA. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

V deväťtisícovom Havre neďaleko kanadských hraníc meteorológovia namerali -39 stupňov Celzia a krátko pred poludním sa tam "oteplilo" na -28 stupňov Celzia. "V niektorých oblastiach môže pobyt vonku viesť k omrzlinám v priebehu niekoľkých minút," uvádza sa v správe NWS.

"Sme (na tieto teploty) zvyknutí, ale aj tak je najlepšie nezostávať vonku príliš dlho," povedal jeden z miestnych obyvateľov Tyler Schaub pre agentúru Reuters.

"Prosím, zostaňte doma a zostaňte v bezpečí," vyzval na Twitteri guvernér susedného štátu Kentucky Andy Beshear.

Mrazy ohrozujú územie, kde žije 240 miliónov ľudí, viac ako dve tretiny americkej populácie. Pre poškodené vedenia výpadky elektriny v piatok večer postihovali viac ako milión domácností a firiem, uviedla webová stránka PowerOutage, ktorá sleduje správy verejných služieb.

Aj v texaskom El Paso na juhu USA teploty klesli až na -18 stupňov Celzia. Výstrahy pred mrazom platia aj pre väčšinu územia na pobreží Mexického zálivu vrátane Floridy.

Meteorologický úrad už vo štvrtok varoval pred "historickou" snehovou víchricou, ktorá prinesie mimoriadnu zimu, silné sneženie a ľadový vietor, čo skomplikovalo dopravu v období Vianoc. Podľa webu FlightAware v piatok zrušili na území USA viac ako 5 700 letov.