Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Extrémne zimné počasie v USA si vyžiadalo už 61 obetí

Muž odpratáva sneh z prednej časti svojho domu v nedeľu 25. decembra 2022 v Buffale, NY. Foto: TASR/AP

Úrady spresnili, že 17 z 39 obetí sa našlo vonku, 11 ľudí zomrelo vo svojich domoch a štyria v autách. Ďalší štyria zahynuli pri odpratávaní snehu a k trom obetiam sa nedostali včas záchranári.

Washington 30. decembra (TASR) - Počet obetí extrémneho zimného počasia, ktoré počas uplynulého týždňa zasiahlo Spojené štáty, za zvýšil na najmenej 61. V piatok o tom informovali tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Riaditeľ okresného úradu v Erie County Mark Poloncarz uviedol, že v štáte New York na východnom pobreží USA pribudli dve obete. Celkový počet mŕtvych v tomto štáte teda stúpol na 39. Agentúra AFP pripomína, že v Erie County sa nachádza i mesto Buffalo, kde prišlo o život najviac z obetí.

Poloncarz spresnil, že 17 z 39 obetí sa našlo vonku, 11 ľudí zomrelo vo svojich domoch a štyria v autách. Ďalší štyria zahynuli pri odpratávaní snehu a k trom obetiam sa nedostali včas záchranné zložky.

Deväť ľudí zomrelo pri dopravných nehodách spôsobených nepriaznivým počasím i v štáte Ohio.

Newyorskí predstavitelia vyjadrili obavy, že pri otepľovaní by topiaci sa sneh mohol spôsobiť záplavy, upozorňuje AFP. Domnievajú sa však, že situácia "pravdepodobne nebude taká zlá a záplavy budú minimálne". Poloncarz dodal, že v celom regióne sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie.

Úrady v Buffale vo štvrtok zrušili zákaz používania motorových vozidiel v uliciach mesta, keďže podľa starostu mesta Byrona Browna "bol dosiahnutý významný pokrok" pri odpratávaní snehu z ulíc. Opätovne otvorili hlavné cestné ťahy, predmestské komunikácie aj medzinárodné letisko Buffalo Niagara. Starosta však vyzval obyvateľov, aby aj tak zvážili nevyhnutnosť jazdy autom.