Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Facebook zablokoval Madurovu stránku z dôvodu šírenia dezinformácií

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rešpektujeme pokyny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré uvádzajú, že v súčasnosti proti tomuto vírusu neexistuje liek, povedal pre Reuters hovorca Facebooku.

Caracas 27. marca (TASR) - Spoločnosť Facebook zablokovala stránku venezuelského prezidenta Nicolása Madura za porušenie pravidiel tejto sociálnej siete o šírení dezinformácií. Maduro zverejnil príspevok o prípravku, o ktorom bez poskytnutia dôkazov tvrdil, že lieči ochorenie COVID-19, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu spoločnosti Facebook.

Maduro ešte v januári zverejnil na Facebooku príspevok o perorálnom roztoku Carvativir, ktorý podľa neho bez vedľajších účinkov "stopercentne neutralizuje ochorenie COVID-19".

Facebook video, v ktorom Maduro tento prípravok podporuje, odstránil. Video porušovalo pravidlá o šírení falošných informácií.

"Rešpektujeme pokyny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré uvádzajú, že v súčasnosti proti tomuto vírusu neexistuje liek," povedal pre Reuters hovorca Facebooku. Z dôvodu opakovaného porušenia pravidiel sociálnej siete Facebook Madurovu stránku zablokoval na 30 dní.

Venezuelské ministerstvo pre informácie na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo, píše Reuters.

Venezuela podľa oficiálnych údajov zaznamenala od začiatku pandémie 154.905 prípadov koronavírusu a 1543 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Opozícia a niektorí zdravotníci však podľa Reuters tvrdia, že skutočný počet infikovaných aj obetí je v skutočnosti vyšší z dôvodu nedostatočného testovania.