Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Falklandské ostrovy sa možno oddelia od Británie, rozhodne referendum

Archívna fotografia z roku 1999, princ Charles stojí medzi kolóniou tučniakov na pobreží Falklandských ostrovov. Foto: TASR/AP

Medzi Britániou a Argentínou vládne dlhodobo napätie pre ostrovy, kvôli ktorým tieto krajiny zviedli v roku 1982 vojnu.

Londýn 12. júna (TASR) - Na Falklandských ostrovoch uskutoční miestna vláda referendum o zotrvaní v rámci britského územia. Plebiscit o "politickom statuse", ktorý sa bude konať v prvej polovici budúceho roka, má ukončiť pretrvávajúci spor s Argentínou ohľadom suverenity tohto územia.

Medzi Britániou a Argentínou vládne dlhodobo napätie pre ostrovy, kvôli ktorým tieto krajiny zviedli v roku 1982 vojnu.

Miestna vláda vyjadrila nádej, že referendum pošle jasný odkaz argentínskej prezidentke Cristine Fernándezovej, že ostrovania chcú ostať britským zámorským územím. K oznámeniu o referende došlo v čase 30. výročia neúspešného pokusu Argentíny vydobyť si Falklandy silou.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Browne, ktorý je dnes na návšteve Falkland, v reakcii uviedol, že ide o "vskutku významný moment".

Falklandské ostrovy, ktoré Argentína prezýva Malvínami, sú samosprávnym britským zámorským územím a žije na nich zhruba 3000 ľudí. Ostrovy ležia v južnom Atlantiku 12.520 kilometrov od Británie a 1830 kilometrov od argentínskeho Buenos Aires. Pod britskou kontrolou sú od roku 1833, okrem 74 dní, kedy sa ich v roku 1982 zmocnili argentínske sily.