Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Falklandské ostrovy: V marci bude referendum o príslušnosti k Británii

Archívna fotografia z roku 1999, princ Charles stojí medzi kolóniou tučniakov na pobreží Falklandských ostrovov. Foto: TASR/AP

Referendum má ukončiť pretrvávajúci spor s Argentínou ohľadom suverenity tohto územia.

Stanley 19. januára (TASR) - Vláda Falklandských ostrovov v piatok informovala, že referendum o tom, či Falklandské ostrovy ostanú súčasťou územia Spojeného kráľovstva, sa uskutoční 10.-11. marca. Informovala dnes o tom agentúra Associated Press.

Približne 3000 obyvateľov bude v referende o politickom statuse ostrovov odpovedať na otázku v znení: "Želáte si, aby si Falklandské ostrovy zachovali súčasný politický status zámorského územia Spojeného kráľovstva?".

Miestni obyvatelia pritom očakávajú, že výsledkom plebiscitu bude jednoznačné "áno".

Referendum má ukončiť pretrvávajúci spor s Argentínou ohľadom suverenity tohto územia. Medzi oboma krajinami vládne dlhodobo napätie pre ostrovy, kvôli ktorým Argentína a Británia zviedli v roku 1982 vojnu.

Ostrovy ležia v južnom Atlantiku, 12.520 kilometrov od Británie a 1830 kilometrov od argentínskeho Buenos Aires. Pod britskou kontrolou sú od roku 1833, okrem 74 dní, kedy sa ich v roku 1982 zmocnili argentínske sily.