Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

FAO: Zemetrasenie v Turecku spôsobilo vážne škody v poľnohospodárstve

Na archívnej snímke z 15. februára 2023 rodinní príslušníci sa zohrievajú pri ohni, keď tím záchranárov pátra po ich príbuzných v sutinách zrútenej budovy po ničivom zemetrasení v meste Antakya na juhu Turecka. Foto: TASR/AP

Viac ako tretina obyvateľov v najviac zasiahnutých oblastiach sa spolieha na poľnohospodárstvo ako zdroj svojej obživy.

Rím 31. marca (TASR) - Ničivé zemetrasenie, ktoré vo februári zasiahlo juh Turecka a Sýriu a vyžiadalo si vyše 55.000 obetí na životoch, zničilo viac než 20 percent poľnohospodárskej produkcie Tureck. Uviedla to v piatok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), informuje agentúra AFP.

FAO uviedla, že podľa počiatočných odhadov spôsobili otrasy v Turecku "vážne škody v poľnohospodárstve vrátane úrody, dobytka, rybného hospodárstva a akvakultúry, ako aj čo sa týka infraštruktúry v zasiahnutých vidieckych oblastiach".

"Zemetrasenie vážne postihlo 11 provincií, hlavných poľnohospodárskych producentov, čo má dosah na 15,73 milióna ľudí a viac ako 20 percent poľnohospodárskej produkcie krajiny," poznamenala FAO.

Odhadla tiež, že zemetrasenie spôsobilo na tureckej infraštruktúre, dobytku a úrode škody v celkovej výške 1,3 miliardy dolárov a straty v poľnohospodárskom sektore vo výške 5,1 miliardy dolárov. V dôsledku zemetrasenia čelila krajina aj nedostatku maštalí, potravy a vakcín pre dobytok, ktorý otrasy prežil. Problém majú v Turecku aj s chýbajúcimi pracovníkmi, a to najmä vzhľadom na blížiacu sa letnú žatvu.

Viac ako tretina obyvateľov v najviac zasiahnutých oblastiach sa spolieha na poľnohospodárstvo ako zdroj svojej obživy.

Koordinátor FAO Viorel Gutu apeloval na nevyhnutnosť medzinárodnej podpory pre tureckých farmárov vrátane poskytovania hnojív a semien. "Je to naša jediná šanca, aby sme tento rok udržali úroveň produkcie plodín. Musíme tiež poskytnúť krmivo zvieratám, aby sme si udržali ich zdravie a produktivitu," povedal.