Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Fauci: Hromadné očkovanie by sa v USA mohlo začať koncom apríla

Dr. Anthony Fauci, riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tento popredný epidemiológ sa už v minulosti vyjadril, že na vytvorenie kolektívnej imunity je potrebné zaočkovať približne 70-85 percent obyvateľov USA.

Washington 11. februára (TASR) - V Spojených štátoch by do konca apríla mohli začať očkovať proti novému koronavírusu ľudí zo všetkých vekových kategórií, nielen tých najrizikovejších. V rozhovore pre televíziu NBC to vo štvrtok povedal odborník Bieleho domu na pandémiu koronavírusu Anthony Fauci.

Podľa Fauciho sa už v priebehu jari bude môcť nechať zaočkovať "v podstate ktokoľvek z ktorejkoľvek vekovej kategórie". Vakcinácia by mohla prebiehať aj v lekárňach, komunitných centrách či v mobilných očkovacích jednotkách.

Fauci vyjadril nádej, že do konca leta by mohla byť zaočkovaná väčšina Američanov. Tento popredný epidemiológ sa už v minulosti vyjadril, že na vytvorenie kolektívnej imunity je potrebné zaočkovať približne 70-85 percent obyvateľov USA.

Hromadné očkovanie bude podľa neho možné spustiť pri dostatočnom množstve očkovacej látky, čo by mohlo nastať okolo marca až apríla. V USA doteraz schválili použitie vakcín od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech a americkej spoločnosti Moderna.

Fauci sa neobáva tzv. britského variantu koronavírusu, ktorý sa z doposiaľ identifikovaných mutácií šíri najrýchlejšie, avšak neberie ho na ľahkú váhu. Dobrým znamením je, že dve schválené vakcíny využívané v USA sú voči tomuto variantu podľa doterajších údajov účinné.

Jednu dávku vakcíny dostalo v USA doteraz zhruba 30 miliónov obyvateľov, oboma dávkami, potrebnými na vytvorenie imunity, bolo zaočkovaných asi desať miliónov občanov, uvádza NBC.