Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fauci: Na podujatí v Bielom dome došlo k superšíreniu koronavírusu

Dr. Anthony Fauci, riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, archívne foto. Foto: TASR/AP

Fauci na adresu Trumpových plánov objaviť sa v sobotu na verejnosti, uviedol, že si je istý, že jeho lekársky tím mu to nedovolí, pokiaľ nebude mať negatívny test na nový koronavírus.

Washington 10. októbra (TASR) - Na podujatí v Ružovej záhrade Bieleho domu z 26. septembra, kde sa koronavírusom nakazil aj americký prezident Donald Trump a mnohí ďalší, došlo k "superšíreniu" vírusu. Povedal to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu CBS News Anthony Fauci, odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

"Myslím si, že dáta hovoria samé za seba. V Bielom dome sme mali podujatie, kde došlo k superšíreniu vírusu," vyhlásil Fauci v súvislosti s nedostatočným nosením rúšok v Bielom dome. "Išlo o situáciu, keď boli ľudia tesne vedľa seba a nemali rúška, čiže dáta hovoria samé za seba," dodal.

Po spomínanom podujatí v Bielom dome, kde Trump vymenoval sudkyňu Amy Coneyovú Barrettovú na Najvyšší súd, sa nákaza koronavírusom potvrdila u viac ako 30 osôb vrátane prezidenta USA a jeho manželky Melanie, Trumpovej poradkyne Hope Hicksovej či hovorkyne Bieleho domu Kayleigh McEnanyovej.

Čo sa týka Trumpovej chvály experimentálnej zmesi protilátok, vyvinutej americkou farmaceutickou spoločnosťou Regeneron Pharmaceuticals, ktorú mu lekári podávali, Fauci poznamenal, že Trump by nemal hovoriť o "liečbe". Môže to byť totiž zavádzajúce vzhľadom na to, že účinnosť tejto látky nebola doposiaľ preukázaná.

Fauci na adresu Trumpových plánov objaviť sa v sobotu na verejnosti, uviedol, že si je istý, že jeho lekársky tím mu to nedovolí, pokiaľ nebude mať negatívny test na nový koronavírus.

Trump podľa nemenovaného predstaviteľa jeho administratívy usporiada v sobotu v Bielom dome prvé verejné podujatie, odkedy mu 1. októbra potvrdili nákazu koronavírusom. Ako uviedla v piatok jeho kampaň, v pondelok vystúpi na volebnom zhromaždení v meste Sanford v štáte Florida.