Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Fauci: Trumpov politický spot vzbudzuje dojem, že s ním súhlasím

Dr. Anthony Fauci, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Komentáre v tomto spote Republikánskej strany, ktoré mi boli pripísané bez môjho súhlasu, boli vytrhnuté z kontextu, vysvetľuje odborník na infekčné choroby.

Washington 12. októbra (TASR) - Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa zverejnila televízny spot, zostrihaný tak, aby budil dojem, že odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 Doktor Anthony Fauci schvaľuje prezidentove kroky v súvislosti s pandémiou. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Za svojich takmer 50 rokov verejnej služby som nikdy verejne nepodporil žiadneho politického kandidáta," uviedol Fauci.

Sporný politický spot spomína Trumpovu osobnú skúsenosť s vírusom - "Prezident Trump sa zotavuje z koronavírusu a spolu s ním aj Amerika" - po čom nasleduje krátky klip Fauciho, ktorý vytvára dojem, že chváli prezidenta.

"Neviem si predstaviť, že by niekto mohol robiť viac," hovorí v spote Fauci, vytvárajúc jasný dojem, že tým myslí Trumpa, píše AFP.

Citát je však vytrhnutý z kontextu. "Venujem sa tomu takmer na plný úväzok. Prakticky každý deň som spolu s krízovým štábom v Bielom dome. Každý deň. Takže si za žiadnych okolností neviem predstaviť, že by niekto mohol robiť viac," znie Fauciho úplné vyjadrenie z marca tohto roku.

"Komentáre v tomto spote Republikánskej strany, ktoré mi boli pripísané bez môjho súhlasu, boli vytrhnuté z kontextu môjho všeobecného vyjadrenia o úsilí zdravotníkov," uviedol Fauci v nedeľu.

Trump však politický spot a kroky svojej vlády v súvislosti s pandémiou obhajoval. "Sú to vskutku vlastné slová Dr. Fauciho. Podľa niektorých guvernérov sme odviedli 'fenomenálnu' prácu," napísal šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter.



Ako vedúci krízového štábu Bieleho domu musí Fauci často objasňovať alebo opravovať Trumpove - často neopatrné - tvrdenia o ochorení COVID-19, pripomína AFP.