Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FAZ: EK je nespokojná s Maďarskom pri plnení princípov právneho štátu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

EK preto 30. novembra navrhne Rade EÚ pozastaviť Maďarsku vyplatenie 7,5 miliardy eur z fondov Únie.

Budapešť 23. novembra (TASR) - Európska komisia nie je spokojná s konečným zoznamom krokov v rámci právneho konania, ktorý minulú sobotu zaslala maďarská vláda v súvislosti s plnením princípov právneho štátu. EK preto 30. novembra navrhne Rade EÚ pozastaviť Maďarsku vyplatenie 7,5 miliardy eur z fondov Únie. S odvolaním sa na denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to napísal v stredu server Portfolio.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová podľa FAZ už o tom informovala predsedov frakcií Európskeho parlamentu. Odôvodnila to okrem iného nespokojnosťou s jednou z podpredsedníčok nového Úradu integrity Tímeou Holbuszovou.

Úrad integrity je samostatný orgán maďarskej štátnej správy, ktorého úlohou je vyšetrovania podvodov, konfliktov záujmov, korupcie či iných porušení zákona pri využívaní prostriedkov Európskej únie.

EK 18. septembra navrhla Rade EÚ, aby bolo Maďarsku zmrazené vyplatenie 7,5 miliardy eur. Exekutíva EÚ totiž podozrieva vládu premiéra Viktora Orbána, že oslabuje právny štát a zneužíva eurofondy na obohacovanie sa svojich známych a príbuzných.

Maďarsko, ktoré v reakcii na kroky Bruselu prijalo sériu 17 opatrení, je jedinou členskou krajinou EÚ, ktorej národný plán obnovy EK neschválila pre nedodržiavanie zásad právneho štátu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)