Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FBI našla u Trumpa prísne tajné dokumenty a množstvo ďalších záznamov

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump zvažuje opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2024 a raziu kritizoval.

Washington 2. septembra (TASR) - Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli počas domovej prehliadky u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prísne tajné dokumenty. Ako vyplýva z podrobnejšieho súpisu zaisteného materiálu, ktorý v piatok zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti, spolu s prázdnymi roztriedenými zakladačmi to bolo viac ako 10.000 dokumentov bez klasifikačného označenia. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Zverejnený inventár vo všeobecnosti odhaľuje obsah 33 škatúľ, ktoré si agenti odniesli z Trumpovej rezidencie Mar-a-Lago 8. augusta. Inventár zverejňuje úroveň utajenia dokumentov vrátane prísne tajných, ktoré boli v škatuliach medzi novinami, časopismi, oblečením a inými osobnými vecami.

Prvýkrát bol tiež zverejnený rozsah neutajovaných dokumentov, ktoré mali byť odovzdané Správe národných archívov a záznamov a preto sa dlhé mesiace neúspešne snažila o ich získanie. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že zaistené materiály budú použité pri ďalšom vyšetrovaní.

Trump zvažuje opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2024 a raziu kritizoval. Agentúra AFP citovala jeho vyhlásenie, že údajne spolitizované orgány činné v trestnom konaní nemajú podľa zákona o prezidentských záznamoch právo vstúpiť do jeho rezidencie a "ukradnúť, čo vidia", vrátane pasov a dôverných osobných právnych dokumentov, ktoré podľa zákona nie je občan povinný vydať.