Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FBI: Počet vrážd v USA medziročne stúpol o rekordných 30 percent

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa expertov za najnovší nárast môže do určitej miery aj pandémia koronavírusu.

Washington 28. septembra (TASR) - Počet vrážd v Spojených štátoch v roku 2020 stúpol o takmer 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Vyplýva to zo súhrnnej správy amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Správu priniesla v utorok agentúra AP, podľa ktorej ide o najvyšší medziročný nárast odkedy FBI začal viesť záznamy.

V rámci programu nazvaného Uniform Crime Reporting (UCR) FBI zhromažďuje údaje nahlásené orgánmi činnými v trestnom konaní po celých Spojených štátoch. Z najnovších údajov vyplýva, že za rok 2020 sa v USA odohralo 21.570 vrážd, alebo zabití z nedbanlivosti. Oproti roku 2019 pribudlo až 4.901 takýchto prípadov.

Ide o najvyššie číslo od začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď počet takýchto trestných činov prekonal hranicu 23.000. AP pripomína, že vtedy išlo o dôsledok vojen medzi drogovými kartelmi. Podľa expertov za najnovší nárast môže do určitej miery aj pandémia koronavírusu.

"Tento nárast vrážd je najnovším dôkazom toho, že v rámci pandémie zažívame aj epidémiu ozbrojeného násilia," vyhlásil John Feinblatt, ktorý šéfuje neziskovej organizácii Everytown for Gun Safety, ktorá sa zasadzuje za prísnejšiu kontrolu zbraní v USA.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Americký kriminológ James Alan Fox z bostonskej Northeastern University pripisuje prudký nárast počtu prípadov viacerým faktorom. Okrem pandémie koronavírusu konkrétne spomenul aj politické konflikty, či rasovú neznášanlivosť. Podľa neho je vyšší počet vrážd a zabití aj dôsledkom toho, že "ľudia majú viac voľného času".

"Nechcem zľahčovať to, čo sa stalo. Len nechcem, aby ľudia verili tomu, že ide o trend, ktorý bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch," povedal Fox.

Zo správy FBI ďalej vyplýva, že vo všeobecnosti sa násilné trestné činy v roku 2020 zvýšili o 5,6 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Dobrou správou je naopak to, že počet lúpeží klesol o 9,3 percenta a počet znásilnení až o 12 percent v porovnaní s rokom 2019.