Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FBI získala časť výkupného, ktoré hekerom zaplatila Colonial Pipeline

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva spravodlivosti USA bolo skonfiškovaných 63 bitcoinov, čo je v prepočte viac ako dva milióny dolárov.

Washington 8. júna (TASR) - Americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa podarilo získať späť časť výkupného zaplateného po hekerskom útoku na americkú spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá v USA prevádzkuje sieť potrubí na prepravu ropných produktov. Podľa ministerstva spravodlivosti USA bolo skonfiškovaných 63 bitcoinov, čo je v prepočte viac ako dva milióny dolárov.

Hackerský útok sa odohral 7. mája a na týždeň odstavil sieť potrubí na východnom pobreží, kam Colonial Pipeline dodáva 45 percent spotreby leteckého benzínu a motorového benzínu a vykurovacieho oleja.

Námestníčka amerického ministerstva spravodlivosti Lisa Monacová v utorok podľa agentúry DPA uviedla, že FBI v pondelok zaistila väčšinu výkupného, ktoré spoločnosť Colonial Pipeline zaplatila hackerom.

Samotná firma svojho času uviedla, že za opätovné získanie prístupu do svojich systémov hackerom vyplatila vo forme nesledovateľnej kryptomeny sumu ekvivalentnú 4,4 miliónu dolárov.

Hackeri, ktorí na firmu zaútočili, sú podľa FBI spojení so skupinou Darkside, ktorá sa špecializuje na kybernetické vydieračstvo. Predpokladá sa, že táto skupina má základňu v Rusku či východnej Európe.

Výkonný riaditeľ Colonial Pipeline Joseph Blount uviedol, že spoločnosť zaplatila vydieračom, pretože sa obávala, že dlhodobé prerušenie dodávok ropných produktov bude mať negatívny vplyv na životy ľudí a chod štátu.

Zastavenie prevádzky siete potrubí spôsobilo v tomto regióne nedostatok pohonných hmôt, na čerpacích staniciach sa pred letnou sezónou tvorili dlhé rady. Priemerná cena benzínu vystúpila na maximum od októbra 2014.

Blount priznal, že si je vedomý, že firma urobila "veľmi kontroverzné rozhodnutie", dodal však, že sa neprijímalo ľahko. "Priznám sa, že mi nebolo príjemné vidieť, ako peniaze idú takýmto ľuďom," dodal.

Zástupca riaditeľa FBI Paul Abbate uviedol, že produkt DarkSide je jedným z približne 100 variantov ransomvéru, ktoré FBI vyšetruje.

Kauza Colonial Pipeline bola posledným zo série ransomvérových útokov, ktoré v USA ochromili vládne úrady, ale aj nemocnice ci veľký závod na spracovanie mäsa, ktorý bol minulý týždeň nútený odstaviť svoje prevádzky, čo vyvolalo obavy z možného nárastu cien mäsa a jeho nedostatku.