Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FDA by mal vakcínu od Pfizer/BioNtech definitívne schváliť v septembri

Na archívnej snímke z 24. marca 2021 ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BionTech sú pripravené na použitie vo vakcinačnom centre. Foto: TASR/AP

Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo už približne 192 miliónov Američanov, čo predstavuje 58 percent celkovej populácie.

Washington 4. augusta (TASR) - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by mal začiatkom septembra vydať definitívny súhlas na používanie vakcíny proti chorobe COVID-19 vyvinutú konzorciom Pfizer/BioNtech. Informoval o tom v utorok denník The New York Times.

Táto vakcína sa v súčasnosti podáva na základe povolenia na núdzové použitie, ktoré jej bolo udelené vlani v decembri. FDA minulý týždeň vo svojom vyhlásení uviedol, že jej konečné schválenie je jednou z jeho najvyšších priorít. Ako "oficiálny termín" si stanovil najneskôr 6. september.

Očakáva sa, že úplné schválenie vakcíny by mohlo zvýšiť dôveru Američanov, ktorí majú váhavý postoj k očkovaniu, a to v situácii, keď sa aj v USA šíri nákazlivejší koronavírusový variant delta, pričom nárast počtu prípadov nákazy za 24 hodín je najvyšší od zimy, konštatuje agentúra AFP.

V týždni do 2. augusta pribudlo v USA podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) denne v priemere 84.389 nakazených.

Očkovacia látka od Pfizeru je v Spojených štátoch najviac podávanou vakcínou. Po nej nasleduje ďalšia mRNA vakcína od Moderny, ktorá takisto čaká na konečné schválenie FDA. Treťou, najmenej využívanou vakcínou povolenou v USA je jednodávková od firmy Johnson & Johnson. Jej výrobca zatiaľ FDA o konečné schválenie nepožiadal.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo už približne 192 miliónov Američanov, čo predstavuje 58 percent celkovej populácie.